Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Rdzeń ananasa
|
|
Bromelaina w największej koncentracji występuje właśnie w rdzeniu. Bromelaina to grupa 5 enzymów proteolitycznych zbiorczo nazywanych właśnie bromelainą lub bromeliną. Posiada ona oprócz właściwości trawiących białka szereg innych właściwości łącznie z działaniem antynowotworowym.
Rdzeń, czyli część ananasa, która stanowi odcinek od góry do dołu w środku owocu jest jak najbardziej jadalna. Pogłoski o jego niejadalności prawdopodobnie pochodzą od tego, że jego spożycie jego osobno lub z małą ilością pozostałej części ananasa ma działanie ściągąjące / szczypiące na język właśnie ze względu na enzymy proteolityczny - język jest właśnie w dużej mierze zbudowany z białka . Ze względu na swoje właściwości spożywanie rdzenia jest wskazane. Pamiętajmy, że bromeliny nie ma w ananasach w puszce - enzym pod wpływem temperatury powyżej 60 stopni jest inaktywowany.
Sposobem na złagodzenie działania ściągającego jest np. zblendowanie pokrojonego owocu z wodą i spożycie go w formie soku.
Wow, nie wiedziałam! Dzięki za wyjaśnienie, zastanawiałam się właśnie co mnie tak szczypie w język