Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Meksykańska Fajita z kurczaka

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 sztuka dużej cebuli
2-3 sztuki łącznie papryki zielonej i czerwonej
starty żółty ser, wg uznania
1 słoik salsy pomidorowej
1 opakowanie tortilli
marynata, (przepis poniżej)


Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajita (przepis poniżej)

Sucha mieszanka do fajita:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kmin, kumin)



Wykonanie:
Składniki suchej mieszanki wymieszać. Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i zamarynować kurczaka wystarczy (ok. 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebulę. Mięso i warzywa połączyć i smażyc ok. 4 minuty. Farsz podawać z ciepłymi tortillami (odgrzać kilka sekund w mikrofalówce). Zawinąć w dowolny kształt, podawać z startym żółtym serem i polać salsą. Smacznego !

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Ja robię to trochę inaczej.

Bez tortilli, ale z ryżem (brązowym). Na talerz kładę najpierw ugotowany gorący ryż, potem kwaśną śmietanę ! (to nie pomyłka), potem przysmażone zamarynowane gorące kawałki kurczaki, potem przysmażone gorące kawałki papryki, na sam koniec polewam sosem meksykańskim ze słoiczka (np. z Kotlina). Polecam

Bunny




Dołączyła: 02.07.2015
Posty: 8

Przepisy: 59


Dzięki za przepis. Na pewno skorzystam!

ewelina795




Dołączyła: 20.11.2015
Posty: 2


Przepis wygląda ciekawie. Spróbuje zrobić sobie takie danie :)

Leila




Dołączyła: 15.02.2016
Posty: 10




mucha napisał/a:
Ja robię to trochę inaczej.

Bez tortilli, ale z ryżem (brązowym). Na talerz kładę najpierw ugotowany gorący ryż, potem kwaśną śmietanę ! (to nie pomyłka), potem przysmażone zamarynowane gorące kawałki kurczaki, potem przysmażone gorące kawałki papryki, na sam koniec polewam sosem meksykańskim ze słoiczka (np. z Kotlina). Polecam
o kurcze, chyba dziś spróbuje narobiłaś mi smaka!

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Wypróbowane! Smak obłędny, nic nie zmieniłem w przepisie i jest świetne :)
hardcorowo

CesarskiePrzepisy




Dołączyła: 01.08.2016
Posty: 2


Ciekawe na pewno spróbuję :)