Składniki
300 g Makaron pełnoziarnisty pióra/penne
450 g - 1 opakowanie liści szpinaku
2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie czerwone cebule
3 ząbki czosnku
100 g opakowania orzechów nerkowca
1 filiżanka wydrylowanych, przekrojonych na połówki czarnych oliwek
Przygotowanie
1. Zagotuj 4 l wody, dodaj łyżeczkę soli morskiej. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj przez ok. 9-11 min na wolnym ogniu. Staraj się nie rozgotować makaronu, powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimna wodą.
2. Na głęboką patelnię wlej 2 łyżki oliwy, wyłóż zamrożone liście szpinaku, dodaj 150 ml wody i 1 wyciśnięty ząbek czosnku, duś przez ok.12 min pod przykryciem.
3. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój na cienkie plasterki wzdłuż.
4. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebule i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż cebula puści sok i zarumieni się lekko. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, całość zamieszaj. Smaż ok. 5 min.
5. Zawartość drugiej patelni przełóż do patelni ze szpinakiem. Całość wymieszaj, jeżeli jest zbyt sucha dolej filiżankę wody i duś przez 5 minut.
6. Na małej patelni upraż orzechy nerkowca, dodaj do dania wraz z oliwkami. Całość zamieszaj.
300 g Makaron pełnoziarnisty pióra/penne
450 g - 1 opakowanie liści szpinaku
2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie czerwone cebule
3 ząbki czosnku
100 g opakowania orzechów nerkowca
1 filiżanka wydrylowanych, przekrojonych na połówki czarnych oliwek
Przygotowanie
1. Zagotuj 4 l wody, dodaj łyżeczkę soli morskiej. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj przez ok. 9-11 min na wolnym ogniu. Staraj się nie rozgotować makaronu, powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimna wodą.
2. Na głęboką patelnię wlej 2 łyżki oliwy, wyłóż zamrożone liście szpinaku, dodaj 150 ml wody i 1 wyciśnięty ząbek czosnku, duś przez ok.12 min pod przykryciem.
3. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój na cienkie plasterki wzdłuż.
4. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebule i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż cebula puści sok i zarumieni się lekko. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, całość zamieszaj. Smaż ok. 5 min.
5. Zawartość drugiej patelni przełóż do patelni ze szpinakiem. Całość wymieszaj, jeżeli jest zbyt sucha dolej filiżankę wody i duś przez 5 minut.
6. Na małej patelni upraż orzechy nerkowca, dodaj do dania wraz z oliwkami. Całość zamieszaj.
You stysi A