Składniki:
300 g suszonej ciecierzycy,
4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona na paski,
1 żółta papryka, pokrojona na paski,
2 cukinie, pokrojone w plasterki,
3 łyżki oliwy,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1/8 l bulionu warzywnego,
sól,
szczypta cukru,
po 1/2 pęczka mięty i bazylii,
2 strączki czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu,
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
opakowanie fety.
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc, potem odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości 1 1/2-2 godz.
Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić paprykę i cukinię, smażyć przez 5-10 minut. Do warzyw dodać pomidory i ciecierzycę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente.
W tym czasie posiekać miętę i bazylię. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły. Odrobinę ziół odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.
Smacznego
300 g suszonej ciecierzycy,
4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona na paski,
1 żółta papryka, pokrojona na paski,
2 cukinie, pokrojone w plasterki,
3 łyżki oliwy,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1/8 l bulionu warzywnego,
sól,
szczypta cukru,
po 1/2 pęczka mięty i bazylii,
2 strączki czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu,
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
opakowanie fety.
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc, potem odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości 1 1/2-2 godz.
Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić paprykę i cukinię, smażyć przez 5-10 minut. Do warzyw dodać pomidory i ciecierzycę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente.
W tym czasie posiekać miętę i bazylię. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły. Odrobinę ziół odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.
Smacznego