Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Sałatka grecka z fetą i warzywami

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Przepis 1

Składniki:
cebula czerwona 2 szt.
kapusta pekińska 1 szt.
ogórek zielony 3 szt.
oliwki 1 mały słoik.
papryka czerwona 2 szt.
pomidor 40 dag
ser feta 1 szt.
sos winegret 1 szt.
sos włoski lub grecki 1 szt.


Wykonanie:
1. Kapustę pekińską pokroić drobno i przełożyć ją na półmisek, następnie układamy warstwowo pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony ze skórką, paprykę czerwoną.
2. Kroimy w drobne krążki cebulę czerwoną na nią układamy ser feta pokrojony w drobną kostkę i oliwki pokrojone na połówki.
3. Wszystko polewamy sosami (przepis ich przyrządzania znajduje się na opakowaniu)




Przepis 2

Składniki:
sałata lodowa 1 szt.
pieprz mielony szczypta.
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki.
papryka w proszku 1/4 łyżeczki.
woda 3 łyżki stołowe.
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe.
kukurydza (może być konserwowa) 0,5 szklanki.
oliwka zielona 1 garść.
rzodkiewka 1 pęczek.
szczypiorek 1 pęczek.
cebula czerwona 1 szt.
ogórek 1 szt.
ser Feta 300 g.
papryka czerwona 0,5 sztuki


Wykonanie:
1. Pomidora kroimy w "ósemki", ogórka w słupki, szczypiorek drobno siekamy, oliwki i rzodkiewki dzielimy na połówki. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w piórka. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części. Fetę dzielimy na małe sześciany. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Przygotowane składniki układamy warstwami w dużej salaterce. Na spód wykładamy sałatę, na nią pomidory, ogórek, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, kukurydzę i cebulę. Na wierzch wykładamy kawałki fety, posypujemy szczypiorkiem. Składniki rozkładamy w 3-4 warstwach.
3. W między czasie z wody, oleju i przypraw dokładnie rozmieszamy sos. Przed podaniem, sałatkę grecką polewamy przygotowanym sosem.



Jeśli komuś chce się robić własny sos winegret to przepis poniżej:

125 ml oliwy
4 łyżki octu winnego lub cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki białego wytrawnego wina
pół łyżki ostrej musztardy gorczycznej
1 ugotowane na twardo żółtko
sól, pieprz, szczypta cukru

Do miski wkładamy musztardę i żółtko. Dokładnie ucieramy i wlewamy stopniowo oliwę. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i wraz z pozostałymi składnikami stopniowo, ciągle mieszając dokładamy do miski. Doprawiamy do smaku. Powstaje gęsty sos o konsystencji majonezu.
The Truth Is Out There

lassie




Skąd: Zawiercie
Dołączyła: 14.03.2009
Posty: 11

Przepisy: 1


Zdecydowanie najlepsza sałatka, którą mogłabym jeść codziennie ! Bliższy mi jest przepis 1 icecream . Zastępuję pekinkę w części w miarę dostepności roszponką, szpinakiem, rukolą i sałatą dębolistną.

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2


A ja dosypuję tak na oko ;-) zioła: oregano, bazylię i tymianek. Jak mam możliwość to kupuję świeżą bazylię

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

dziękuję za przepisy! ostatnio właśnie zastanawiałam się, jak się robi taki prawdziwy winegret. no to teraz już wiem :)

mexes




Dołączyła: 18.05.2011
Posty: 2

dzięki za przepis, sałatka grecka i inne greckie lekkie potrawy są moimi przysmakami i jem ją często. a sałatka grecka za każdym razem trochę różni się smakiem w zależności od proguktów. na szcęsie teraz sklepy są dobrze wyposażone i można łatwwo dostać dobre sery feta, nawet te oryginalne greckie.
Ale chciałabym się podzielić smacznym i wygodnym ułatwieniem -
fast TZAZKI:
serek z wkrojonymi ogórkami kiszonymi (jest taki gotowy w sklepie np. Hochland) rozsmarowałam na przypieczonym toście i przyprawiałam pieprzem, solą i cytryną. Wyszło zaskakujaco smacznie

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

no to rzeczywiście sposób na ekspresowe śniadanie :)
nigdy nie próbowałam, ale myślę, że wypróbuję

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Składniki sałatki:

- feta
- papryki – zielona, czerwona i żółta
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- 4 rzodkiewki
- odrobinę kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
- pomidory koktajlowe (około 15 sztuk)
- mała puszka fasolki czerwonej – mała puszka kukurydzy
- szczypiorek
- sałata lodowa
- sałata zwykła
- sałata karbowana (opcjonalnie)
- pietruszka
- sól, pieprz

Składniki sosu winegret:

- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia – oregano
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- musztarda Dijon
- sól
- pieprz
- sok z połówki cytryny
- ocet winny biały (opcjonalnie)



Wykonanie:

Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze części. PAMIęTAJ nie używamy do krojenia sałaty noża bo będzie gorzka – wystarczy nam jej porwanie w rączkach.

Cebulkę pokroić w piórka, posolić i pocukrzyć – pozostawić do puszczenia nadmiaru wody. Pokroić w średnią kostkę papryki, w talarki rzodkiewkę, drobno posiekać szczypiorek. Wrzuć składniki do sałaty. Do tego pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dodać opłukaną wcześniej fasolkę, kukurydzę i kiełki rzodkiewki (ewentualnie). Ogórka opłukać, obrać i pokroić w kostkę.

Na koniec dodać posiekaną drobno pietruszkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać sos, fetę, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać. Dodatkowo jeśli nasza Feta nie jest w zalewie smakowej dodaje ją do sosu winegret i po kilku minutach wlewam wszystko do sałatki. A dla lubiących w każdej postaci mięso dodaje uprzednio usmażone piersi z kurczaka w kawałkach w przyprawie Gyrosa.

Jak zrobić sos winegret ? Do pojemnika (najlepszy taki z zamknięciem wieczka) dodajemy sok z cytryny ewentualnie zamiast soku ocet winny biały, musztardę, oregano, bazylię, pieprz i sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Po połączeniu się wszystkich składników dolewamy olej i oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy.

pszczola11




Dołączył: 08.03.2012
Posty: 4

Super przepis. Dzięki wielkie! Pozdrawiam! :)

flanka




Skąd: Tarnowo Podgórne
Dołączyła: 19.09.2011
Posty: 32

Aż trzy rodzaje sałat? Ale wypas ;)

Meridan




Dołączył: 08.12.2011
Posty: 21

A w tym ostatnim przepiscie można by zastąpić ogórka kaparami? Pasowałoby?

«   | 1 | 2 | 3 |