Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne


«   | 1 | 2 |  

powrót

Gulasz rybny

mucha




Skąd: Toruń
Dołączyła: 20.03.2010
Posty: 10

Przepisy: 33


Składniki do potrawy:

0,5 kg świeżego dorsza lub halibuta,
3 łyżki oliwy,
1 cebula drobno posiekana,
2 szklanki gorącej wody,
1 duży ziemniak obrany,
pokrajany w plasterki kawałek selera, obrany, posiekany,
1 marchewka pokrojona w talarki,
2 duże pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w plasterki,
2 roztarte ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
pół posiekanej zielonej pietruszki,
sok z cytryny,
kilka plasterków cytryny

Dodatki:
ryż ugotowany na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebek pita


Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
2. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej, przez 20 minut.
3. Pokroić rybę w dzwonka, wyłożyć na gorące jarzyny, posypać zieloną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i dusić przez 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
4. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć wokoło, przybrać plasterkami cytryny.
5. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebkiem pita

Meridan




Dołączył: 08.12.2011
Posty: 21

My strasznie mało jemy ryb, a to podobno sposób Japończyków na długowieczność, więc w każdej postaci rybki powinniśmy jeść ;]

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120

o, nowy sposób na rybkę do wypróbowania! :) dzięki!

kaka1234




Dołączyła: 09.10.2012
Posty: 1

Mniam, palce lizać... Swoją drogą polecam wędzonego sandacza skoro o rybach mowa :)

ola.bieda




Dołączyła: 30.10.2012
Posty: 1

Super. Paluszki lizać. Uwielbiam rybę

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


Czemu na oliwie?! Oliwa nie nadaje się do smażenia, znacznie lepszy jest do tego olej rzepakowy, który ma wyższą temperaturę dymienia.

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Sięgamy po kolejny przepis na zupę do naszej książki z recepturami na 365 dni roku...tym razem zatrzymaliśmy się nad zupami rybnymi.

Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby (użyliśmy mintaja)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 limonki, sok z 1, druga pokrojona w ćwiartki, do podania zupy
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 dymki + zielone części
  • garść świeżej kolendry
  • kilka kropel tabasco
  • oliwa
  • pieprz

W dużej misce połączcie ze sobą: pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, wymieszajcie i dodajcie filety ryby, przykryjcie i marynujcie w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Wyjmijcie rybę z marynaty, odstawcie na bok. Wyjmijcie też liście laurowe. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wlejcie marynatę wraz papryką i duście ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Dodajcie mleko kokosowe i bulion, zagotujcie, zmniejszcie ogień, dodacie sosy rybny i ostrygowy, wymieszajcie, wrzućcie rybę i gotujcie ok. 4-5 minut. Dodajcie posiekaną dymkę, szczypiorek i kolendrę. Przed podaniem popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem i dodajcie tabasco, tyle ile lubicie. Podawajcie z cząstkami limonki. Smacznego!
cofnąć się by wziąć rozbieg

GalMonica




Dołączyła: 31.10.2014
Posty: 13

Lubię ryby, ale ten gulasz mnie jakoś nie przekonuje - nie chodzi o przepis, ale ryby wolę w postaci stałej, a najlepiej pieczone w całości :)
Air Optix - moje ulubione soczewki!

Neo8




Dołączył: 09.07.2014
Posty: 13

Przepisy: 149


Uwielbiam ryby, także chętnie wypróbuję przepis...D

Alexis




Dołączyła: 15.10.2014
Posty: 45


Ja też wypróbuję. Uwielbiam ryby. W każdej postaci!! :D 

«   | 1 | 2 |