Składniki:
- 500 g chudej wołowiny
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki posiekanej dymki
- 500 g pokrojonych pędów bambusa z puszki
- szczypta soli
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki nasion sezamu
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki długości ok 5 cm. Rozgrzać połowę oleju na patelni i smażyć mięso przez minutę, następnie zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy pozostały tłuszcz i podsmażamy dymkę i pędy bambusa 3 minuty. Dodać sól, sos rybny i dusimy jeszcze 5 minut mieszając. Dodać czosnek i dusić kolejne 2 minuty. Wrzucić mięso znów na patelnię i smażyć aż będzie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać sezam, wymieszać i podać od razu. Można podawać z makaronem np. wstążkami.
Smacznego
- 500 g chudej wołowiny
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki posiekanej dymki
- 500 g pokrojonych pędów bambusa z puszki
- szczypta soli
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki nasion sezamu
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki długości ok 5 cm. Rozgrzać połowę oleju na patelni i smażyć mięso przez minutę, następnie zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy pozostały tłuszcz i podsmażamy dymkę i pędy bambusa 3 minuty. Dodać sól, sos rybny i dusimy jeszcze 5 minut mieszając. Dodać czosnek i dusić kolejne 2 minuty. Wrzucić mięso znów na patelnię i smażyć aż będzie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać sezam, wymieszać i podać od razu. Można podawać z makaronem np. wstążkami.
Smacznego