Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Kuskus z wołowiną po marokańsku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Kuskus to tradycyjny marokański posiłek domowy składający się z góry pszennej kaszy z duszonymi warzywami i baraniną lub wołowiną lub kurczakiem. Na południu Maroka kuskus jest przyrządzany z cebulą i rodzynkami, mięso i warzywa są tu rzadkimi składnikami.

Składniki:
300 g kuskusu
500 g wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
8 - 10 małych cebulek szalotek
0.5 szklanki oliwy z oliwek
1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry
1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 cukinia pokrojona jak marchew
2 listki laurowe
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
200 g cieciorki z puszki (lub szklanka gotowanej)
po 2 łyżeczki słodkiej papryki
kminu rzymskiego i kurkumy w proszku
po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru w proszku
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku
sól
pieprz

Przygotowanie:
W dolnym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulki i wołowinę, lekko obsmażyć. Kuskus zalać wrzątkiem, tak aby przykrył kaszę, kiedy woda się wchłonie, rozmieszać widelcem i przełożyć do garnka z dziurkami (jeśli nie mamy specjalnego garnka, wystarczy sito lub cedzak). Do oliwy dodać marchew i seler, listki laurowe, czosnek i sypkie przyprawy, zamieszać. Dodać półtorej szklanki wody lub wywaru warzywnego, zagotować. Przykryć garnkiem z kuskusem, rozmieszać ziarenka kaszy i szczelnie przykryć przykrywką. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. Ponownie delikatnie rozmieszać kuskus widelcem, do sosu dodać rodzynki, śliwki, cukinię, cieciorkę. Dusić dalsze 30 min, wzruszanie kaszy od czasu do czasu rozdziela ziarenka. Podawać, kiedy mięso jest miękkie. Usypać kopiec kuskusu, sosem otoczyć kaszę. Najlepszym dodatkiem jest harissa - pikantna pasta z papryki.

Smacznego

Krasnowłosa




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 26.10.2011
Posty: 22

Jak dla mnie odrobinę zbyt skomplikowany przepis ;)

Meridan




Dołączył: 08.12.2011
Posty: 21

Strasznie dużo składników ;)

vanilinka




Dołączyła: 07.10.2013
Posty: 17

Przepisy: 627


Jak dla mnie to wygląda smakowicie. Z chęcią wypróbuję przepis...)

Jolanta102




Dołączyła: 21.11.2014
Posty: 7

Kus kus uwielbiam. zapasy Harisy zrobiłam w Tunezji.

Ja polecam bakłażan z kuskusem:

Składniki, 2 porcje:

• 1/2 dużego bakłażana
• 1/2 szklanki kaszy kuskus
• 1/2 szklanki bulionu warzywnego
• sok z ćwiartki cytryny
• 1 pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
• 60 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałki (lub sera feta)
• 9 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
• oliwa z oliwek

Wykonanie:
  • Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut aż puści sok. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ewentualnie na grillu ogrodowym lub też zwykłej patelni), doprawić solą i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
  • W międzyczasie wrzącym bulionem zalać kaszę kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą, następnie dodać bakłażany, serek kozi i pomidorki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło lub też ostudzoną do temperatury pokojowej.

 Prawdziwa uczta.



agafit23




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 19.12.2014
Posty: 17


Faktycznie jest dość skomplikowany, ale brzmi zachęcająco :)

Rukarolka




Dołączyła: 29.10.2014
Posty: 6

Ja uwielbiam kuskus. Polecam sałatkę. Można urozmaicić i dodać ulubionych składników:

  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 ogórka wężowego
  • 1 puszka karczochów
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 100 g łososia
  • 1/2 op fety
  • 3 łyżki oliwy peperoncino
  • 1 łyżka octu
  •  świeże zioła (koperek, pietruszka, szczypiorek)
  1. Kuskus zalać gorącą wodą (tak aby przykrywała go jeszcze ok 1cm warstwa wody) i odstawić na 5 min.
  2. W tym czasie posiekać pomidory, karczochy, łososia, zioła i fetę.
  3. Wszystkie składniki poza oliwą i octem połączyć.
  4. Oliwę wymieszać z octem, zalać nią sałatkę i dokładnie wymieszać.

Blueberry




Dołączyła: 03.06.2014
Posty: 13

Przepisy: 217


A ja jeszcze nigdy nie próbowałam kuskusu...ale ten przepis zachęcił mnie do spróbowania...


Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


ciekaw jestem czy smaczne takie z wołowiną
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl