SKŁADNIKI:

- 250 gr krewetek (surowych, około 25 sztuk)
- 300 g makaronu spaghetti
- 4 Łyżki oliwy
- Tarty parmezan
- Bazylia świeża (kilkanaście liści )
- Sól
- Pieprz
- Chili w proszku


SKŁADNIKI NA MARYNATę

- 8 Łyżek oliwy
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- Sok z ½ cytryny
- Bazylia
- Rozmaryn



PRZYGOTOWANIE:

1. Najpierw marynata: sok z cytryny, osiem łyżek oliwy, czosnek, rozmaryn i bazylia. Krewetki posolić popieprzyć, zalać marynatą i odstawić na 30 minut.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, krewetki wyjać z marynaty ( marynatę zachować ) odsączyć, wrzucić na patelnię i smażyć chwilę do zróżowienia, gotowe wyjąć na talerz.
4. Zachowaną marynatę wlać na patelnię, dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić ugotowany makaron i chwilę smażyć, następnie dodać krewetki, chili, posiekane liście bazylii, wszystko razem wymieszać i jeszcze trochę podsmażyć / podgrzać / na sam koniec posypać z wierzchu tartym parmezanem.

Smacznego !