ZUPA JARZYNOWA
Zupa jarzynowa przepis na idealną, przepyszną jarzynową zupę. Ja gotuję jarzynową na bulionie z włoszczyzny – nie dodaję mięsa, jarzynowa powinna być lekka i zdrowa. Mamy też rodzinny sekret tej wspaniałej zupy – jest nim cząber, dodany koniecznie pod sam koniec gotowania – to on dodaje głębi smaku i piękny zapach. Do podania warto posypać ją solidną szczyptą koperku, który doda świeżości.
Zupa jarzynowa składniki:
Dorodna włoszczyzna: marchew, por, seler, pietruszka
2 ziemniaki
szklanka zielonej fasolki
garść brukselki
1 mały kalafior (opcjonalnie mrożony)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, (opcjonalnie warzywna kostka rosołowa lub vegeta)
suszony cząber (sekret pysznej jarzynowej)
18% słodka śmietanka – do smaku
Zupa jarzynowa przepis przygotowanie:
Włoszczyznę umyć i obrać, następnie zalać zimną wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Po około 20 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować warzywa do miękkości, następnie posolić.
Ugotowane warzywa: marchew, seler, por i pietruszkę pokroić w kostkę.
W zależności od tego czy dysponujecie warzywami świeżymi czy mrożonymi zmienia się czas gotowania – te mrożone zazwyczaj są miękkie po 5-7 minutach gotowania świeże muszą gotować się nieco dłużej.
Dodać brukselkę, kalafiora i zieloną fasolkę. Pogotować około 5 minut.
Dodać sól, pieprz ewentualnie kostki rosołowe do smaku, następnie wsypać łyżeczkę suszonego cząbru. Gdy warzywa będą miękkie (błagam nie rozgotujcie ich) należy zdjąć zupę z ognia i doprawić śmietanką.
Wymieszać, solidnie oprószyć koprem i jeść z apetytem, gdyż zupa jarzynowa to witaminowa bomba. Jeśli chcecie przygotować pyszną jarzynową na szybko możecie użyć mieszanek mrożonych warzyw – ważne jest, żeby ich nie rozgotować i koniecznie dobrze doprawić.