- opakowanie rukoli
- 150 g łuskanych włoskich orzechów
- 100 dag sera gorgonzola
- 2 małe gruszki w syropie
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
- Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie - bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.