składniki na ok. 4-6 osób:

1,5 kg. buraków
2 duże marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
3 liście jarmużu (opcjonalnie)
4-5 suszonych podgrzybków
sól do smaku
2 suszone śliwki (opcjonalnie)
syrop z agawy (opcjonalnie)
majeranek 1 łyżeczka
suszony tymianek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 4 szt.2 liście laurowe
ok 150-250 ml zakwasu z buraków
1 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)
świeża kolendra (opcjonalnie) lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Zalej grzyby niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na godzinę. Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę buraki oraz warzywa w plasterki. Z jarmużu wykrój twardą część, a drobne listki wrzuć do garnka. Dodaj również odsączone pokrojone grzyby. Gotuj całość ok 35 minut.

cofnąć się by wziąć rozbieg