Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

jajka zapiekane

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2-3 osoby

4 jajka od szczęśliwej kury
1/2 małej dyni Hokkaido
szczypta suszonego rozmarynu (dokładnie roztarty) lub świeży rozmaryn bardzo drobno posiekany
nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
20 pomidorków koktajlowych
250g szpinaku drobnolistnego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie), oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 suchej przed gotowaniem)
sól morska do smaku
tymianek (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa (szczypta)
czerwona lub żółta cebula
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Możesz również użyć kaszę z dnia poprzedniego.

Dynię pokrój w kostkę grubości ok. 1,5 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i posyp utartym rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Dopraw solą morską i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 185 stopni. Czas pieczenia ok. 15-20 minut. Odstaw.

Pomidorki przekrój na pół, a szpinak umyj dokładnie i odsącz na sitku.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulkę. Po delikatnym podsmażeniu dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, wymieszaj i dodaj szpinak oraz gałkę muszkatołową, następnie dodaj pomidorki i ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Dodaj po chwili upieczoną lub wcześniej obsmażoną dynię.

Wbij delikatnie jajka i wstaw patelnię do rozgrzanego na 180stopni piekarnika (ok. 6-10min – termoobieg). Jeżeli chcesz uzyskać bardziej ścięte jajka, to w połowie pieczenia zmień ustawienie piekarnika na grzanie górne (grill)

cofnąć się by wziąć rozbieg

Neo8




Dołączył: 09.07.2014
Posty: 13

Przepisy: 149


Uwielbiam jajka i dynię, więc chętnie skorzystam z przepisu-D