Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Razowa szarlotka

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
szczypta cynamonu
0,5 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki maki pszennej razowej

Nadzienie:
4 łyżki masy daktylowej (daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować)
1 kg słodkich jabłek
duża garść rodzynek

Zagnieść ciato (składniki dodawać w kolejności z przepisu). 1/3 odkroić i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i udusić z rodzynkami. Wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo masę daktylową i uduszone jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut.

Smacznego

kermit




Dołączył: 02.02.2015
Posty: 13

Przepisy: 98


Chętnie wypróbuję przepis. Dzięki.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Fajny przepis, chociaż zdaje się, że dość kosztowny :)
Ze względu an daktyle. 

hardcorowo

Marcelinkaa92




Skąd: warszawa
Dołączyła: 10.12.2016
Posty: 14


Przepis fajny ale wyrzuciłabym właśnie te daktyle;/
Sklep gsm części i akcesoria gsm - podsłuchy, mini kamerki

Marcelinkaa92




Skąd: warszawa
Dołączyła: 10.12.2016
Posty: 14


Przepis dziś wypróbowałam i mogę polecić
Sklep gsm części i akcesoria gsm - podsłuchy, mini kamerki

Kuchareczkamonia




Dołączył: 13.03.2017
Posty: 6


A czy ciasto nie było lepsze jak by zamiast wody dodać mleka?

wero01




Dołączył: 28.03.2017
Posty: 4


Dagmara napisał/a:
Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
szczypta cynamonu
0,5 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki maki pszennej razowej

Nadzienie:
4 łyżki masy daktylowej (daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować)
1 kg słodkich jabłek
duża garść rodzynek

Zagnieść ciato (składniki dodawać w kolejności z przepisu). 1/3 odkroić i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i udusić z rodzynkami. Wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo masę daktylową i uduszone jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut.

Smacznego

 

 mniam! mega 


mariusz225




Skąd: Kraków
Dołączył: 27.03.2017
Posty: 24


Wygląda fajnie, ale chyba mąkę kukurydzianą bym zastąpił jakąś inną, bo za nią nie przepadam.