Składniki:
1,5 kg masy marcepanowej
50 dag masła
14 jajek
10 dag mąki
kruche ciasto
marmolada
owoce (truskawki, kiwi, morele, brzoskwinie, maliny, winogrona - owoce mogą być mrożone)
3 białka
galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Masło utrzyj, dodając po kawałku 1 kh marcepana i jajka. Gdy masa będzie gładka, połącz ją z mąką. Rozsmaruj ciasto marcepanowe na blasze wyłożonej papierem, piecz 10 minut w temperaturzr 170 stopni. Pkrój na 6 porcji. Przygotuj i upiecz kruche ciasto. Pokrój je również na 6 porcji. Marmolade podgrzej, przełóż nią 2 rodzaje ciasta. Resztę masy marcepanowej (0,5 kg) zagnieć z białkiem i ozdób brzegi mazurków. Odstaw na noc. Rano upiecz, aż brzegi się zarumienią. Ostudź. Obłóż krojonymi owocami. Przygotuj galaretkę w 1/2 ilości wody. Gdy zacznie tężeć zalej owoce.
Przepis może nie najzdrowszy, ale od święta można się trochę "potruć"
1,5 kg masy marcepanowej
50 dag masła
14 jajek
10 dag mąki
kruche ciasto
marmolada
owoce (truskawki, kiwi, morele, brzoskwinie, maliny, winogrona - owoce mogą być mrożone)
3 białka
galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Masło utrzyj, dodając po kawałku 1 kh marcepana i jajka. Gdy masa będzie gładka, połącz ją z mąką. Rozsmaruj ciasto marcepanowe na blasze wyłożonej papierem, piecz 10 minut w temperaturzr 170 stopni. Pkrój na 6 porcji. Przygotuj i upiecz kruche ciasto. Pokrój je również na 6 porcji. Marmolade podgrzej, przełóż nią 2 rodzaje ciasta. Resztę masy marcepanowej (0,5 kg) zagnieć z białkiem i ozdób brzegi mazurków. Odstaw na noc. Rano upiecz, aż brzegi się zarumienią. Ostudź. Obłóż krojonymi owocami. Przygotuj galaretkę w 1/2 ilości wody. Gdy zacznie tężeć zalej owoce.
Przepis może nie najzdrowszy, ale od święta można się trochę "potruć"