Składniki do potrawy:
0,5 kg świeżego dorsza lub halibuta,
3 łyżki oliwy,
1 cebula drobno posiekana,
2 szklanki gorącej wody,
1 duży ziemniak obrany,
pokrajany w plasterki kawałek selera, obrany, posiekany,
1 marchewka pokrojona w talarki,
2 duże pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w plasterki,
2 roztarte ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
pół posiekanej zielonej pietruszki,
sok z cytryny,
kilka plasterków cytryny
Dodatki:
ryż ugotowany na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebek pita
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
2. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej, przez 20 minut.
3. Pokroić rybę w dzwonka, wyłożyć na gorące jarzyny, posypać zieloną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i dusić przez 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
4. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć wokoło, przybrać plasterkami cytryny.
5. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebkiem pita
0,5 kg świeżego dorsza lub halibuta,
3 łyżki oliwy,
1 cebula drobno posiekana,
2 szklanki gorącej wody,
1 duży ziemniak obrany,
pokrajany w plasterki kawałek selera, obrany, posiekany,
1 marchewka pokrojona w talarki,
2 duże pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w plasterki,
2 roztarte ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
pół posiekanej zielonej pietruszki,
sok z cytryny,
kilka plasterków cytryny
Dodatki:
ryż ugotowany na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebek pita
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej w garnku oliwie smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wlać gorącą wodę i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
2. Dodać przygotowane jarzyny i czosnek, doprawić solą i pieprzem, dusić dalej, przez 20 minut.
3. Pokroić rybę w dzwonka, wyłożyć na gorące jarzyny, posypać zieloną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i dusić przez 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
4. Ostrożnie przełożyć rybę na gorący półmisek, jarzyny ułożyć wokoło, przybrać plasterkami cytryny.
5. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko lub z puree z ziemniaków lub chlebkiem pita