Kuskus to tradycyjny marokański posiłek domowy składający się z góry pszennej kaszy z duszonymi warzywami i baraniną lub wołowiną lub kurczakiem. Na południu Maroka kuskus jest przyrządzany z cebulą i rodzynkami, mięso i warzywa są tu rzadkimi składnikami.
Składniki:
300 g kuskusu
500 g wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
8 - 10 małych cebulek szalotek
0.5 szklanki oliwy z oliwek
1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry
1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 cukinia pokrojona jak marchew
2 listki laurowe
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
200 g cieciorki z puszki (lub szklanka gotowanej)
po 2 łyżeczki słodkiej papryki
kminu rzymskiego i kurkumy w proszku
po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru w proszku
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
Przygotowanie:
W dolnym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulki i wołowinę, lekko obsmażyć. Kuskus zalać wrzątkiem, tak aby przykrył kaszę, kiedy woda się wchłonie, rozmieszać widelcem i przełożyć do garnka z dziurkami (jeśli nie mamy specjalnego garnka, wystarczy sito lub cedzak). Do oliwy dodać marchew i seler, listki laurowe, czosnek i sypkie przyprawy, zamieszać. Dodać półtorej szklanki wody lub wywaru warzywnego, zagotować. Przykryć garnkiem z kuskusem, rozmieszać ziarenka kaszy i szczelnie przykryć przykrywką. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. Ponownie delikatnie rozmieszać kuskus widelcem, do sosu dodać rodzynki, śliwki, cukinię, cieciorkę. Dusić dalsze 30 min, wzruszanie kaszy od czasu do czasu rozdziela ziarenka. Podawać, kiedy mięso jest miękkie. Usypać kopiec kuskusu, sosem otoczyć kaszę. Najlepszym dodatkiem jest harissa - pikantna pasta z papryki.
Smacznego
Składniki:
300 g kuskusu
500 g wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
8 - 10 małych cebulek szalotek
0.5 szklanki oliwy z oliwek
1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry
1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 cukinia pokrojona jak marchew
2 listki laurowe
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
200 g cieciorki z puszki (lub szklanka gotowanej)
po 2 łyżeczki słodkiej papryki
kminu rzymskiego i kurkumy w proszku
po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru w proszku
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
Przygotowanie:
W dolnym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulki i wołowinę, lekko obsmażyć. Kuskus zalać wrzątkiem, tak aby przykrył kaszę, kiedy woda się wchłonie, rozmieszać widelcem i przełożyć do garnka z dziurkami (jeśli nie mamy specjalnego garnka, wystarczy sito lub cedzak). Do oliwy dodać marchew i seler, listki laurowe, czosnek i sypkie przyprawy, zamieszać. Dodać półtorej szklanki wody lub wywaru warzywnego, zagotować. Przykryć garnkiem z kuskusem, rozmieszać ziarenka kaszy i szczelnie przykryć przykrywką. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. Ponownie delikatnie rozmieszać kuskus widelcem, do sosu dodać rodzynki, śliwki, cukinię, cieciorkę. Dusić dalsze 30 min, wzruszanie kaszy od czasu do czasu rozdziela ziarenka. Podawać, kiedy mięso jest miękkie. Usypać kopiec kuskusu, sosem otoczyć kaszę. Najlepszym dodatkiem jest harissa - pikantna pasta z papryki.
Smacznego