Ciężko jest natrafić na prawdziwego mięsnego hamburgera (chyba, że zajdzie się do Burger Kinga - 100% mięsa). Przeważnie hamburger to trochę mięsa, dużo białka (sojowego) i dużo przypraw maskujących zawartość dodatków, w dodatku taki hamburger jest smażony na starym tłuszczu i przez taki obraz obarczamy hamburgera plagą otyłości i nazywamy go fast foodem. Jednak dobrze zrobiony hamburger może posiadać wartości odżywcze i być pyszny. Mój sprawdzony przepis znaleziony w Wysokich Obcasach
Hamburger:
- 0,5 kg mielonego chudego mięsa wołowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy Dijon
- jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
- pomidor w plastrach
- plasterki czerwonej cebuli
- 4 liście sałaty
Sos pomidorowy:
- 2 plastry bekonu
- 2 średnie obrane ze skórki pomidory
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Do miski z mielonym wołowym mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, hamburger, pomidor, krążki cebuli, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść. Smacznego !
Hamburger:
- 0,5 kg mielonego chudego mięsa wołowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy Dijon
- jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
- pomidor w plastrach
- plasterki czerwonej cebuli
- 4 liście sałaty
Sos pomidorowy:
- 2 plastry bekonu
- 2 średnie obrane ze skórki pomidory
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Do miski z mielonym wołowym mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, hamburger, pomidor, krążki cebuli, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść. Smacznego !