Dietetyczne gołąbki – przepis niskokaloryczny na około 16 sztuk gołąbków

1 dietetyczny gołąbek z sosem ma około 90 kcal

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g ryżu parboiled lub pełnoziarnistego (1 woreczek)
  • 1 jajko
  • 1 średnia biała kapusta
  • 1 cebula 100 g
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 40 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu (2 łyżki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 l bulionu

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąba. Zagotuj wodę w dużym garnku, i włóż do niego kapustę. Po paru minutach ściągnij pierwsze liście, które już zmiękły. I tak co kilka minut ścigaj kolejne liście, uważając, aby się nie „podarły”. Z najładniejszych liści wytnij twardy nerw. Będziesz potrzebować 16 liści.

cofnąć się by wziąć rozbieg