Dietetyczne gołąbki – przepis niskokaloryczny na około 16 sztuk gołąbków
1 dietetyczny gołąbek z sosem ma około 90 kcal
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 100 g ryżu parboiled lub pełnoziarnistego (1 woreczek)
- 1 jajko
- 1 średnia biała kapusta
- 1 cebula 100 g
- 500 g przecieru pomidorowego
- 40 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu (2 łyżki)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 l bulionu
Przygotowanie:
Z kapusty wytnij głąba. Zagotuj wodę w dużym garnku, i włóż do niego kapustę. Po paru minutach ściągnij pierwsze liście, które już zmiękły. I tak co kilka minut ścigaj kolejne liście, uważając, aby się nie „podarły”. Z najładniejszych liści wytnij twardy nerw. Będziesz potrzebować 16 liści.