Składniki na 4-6 osób
1 seler
8 pomidorów lub 2 puszki konserwowych
2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
1-2 cebule
2-4 ząbki czosnku
świeży lub suszony rozmaryn
tymianek (opcjonalnie)
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kurkumy
1łyżeczka suszonego oregano
sól morska
Do pesto:
natka pietruszki
świeża bazylia
4 orzechy włoskie
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
Przygotowanie:
Przygotuj pesto. Do naczynia dodaj wszystkie składniki i zblenduj. Posmakuj i dopraw.
Pokrój w kostkę seler. Rozmaryn drobno posiekaj.
Do garnka dodaj oliwę lub olej rzepakowy, posiekaną w piórka cebulę, rozmaryn, kurkumę i paprykę. Podduś wszystko stale mieszając i dodaj seler. Po chwili dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem ok.10-15 minut. Dopraw solą i w razie gdyby pomidory były bardzo kwaśne odrobiną syropu z agawy. Dodaj suszone oregano i zmiksuj po 2-4 minutach. Posmakuj i dopraw jeszcze według uznania.