Składniki na tradycyjną foremkę do chleba

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (szklanka suchej kaszy)
2/3 szklanki mąki ryżowej lub innej dowolnej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100g migdałów lub mąki migdałowej
1 szklanka utartej drobno marchewki lub dyni
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich, oliwy lub oleju kokosowego
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
pestki słonecznika i dyni do posypania
łyżka miodu
1/2 szklanki mleka ryżowego lub innego roślinnego (w przypadku kiedy masa ciasta będzie zbyt gęsta )

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko posolonej wodzie. Kaszę przed gotowaniem trzeba dokładnie wypłukać w zimnej lub ciepłej wodzie.

Migdały upraż na suchej patelni i zmiksuj aby uzyskać sypką mąkę.

Marchewkę lub dynie utrzyj do miseczki i wyciśnij nadmiar wody. Odstaw.

Do miseczki dodaj kaszę, mąkę ryżową, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Dodawaj mokre składniki mieszając na średnich obrotach ręcznego miksera. Dolej w razie potrzeby mleko tak aby masa była odpowiedniej gęstości. Nie powinna być zbyt rzadka. W razie potrzeby możesz dodać mąki ryżowej.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni i piecz chlebek przez ok. 30 minut, posypany ziarnami słonecznika oraz dyni, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni, piecz jeszcze przez kolejne 30 minut w zależności od piekarnika. Skontroluj poziom wypieczenia wykałaczką lub specjalnym patyczkiem.

cofnąć się by wziąć rozbieg