Witajcie

Dzisiaj kolejna propozycja: Schab z suszonymi owocami

Składniki:
1. 1,5 kg schabu
2. 40 dag mieszanych suszonych owoców: morele, figi, daktyle, śliwki, jabłka, banany
3. 1 kieliszek śliwowicy
4. suszony majeranek
5. sól
6. pieprz
7. olej do smażenia


Przygotowanie:
1. suszone owoce skropić śliwowicą i odstawić na 20 minut
2. schab dokładnie umyć a następnie osuszyć
3. długim ostrym nożem wyciąć kieszeń w płacie mięsa
4. mięso natrzeć majerankiem, solą i pieprzem i wstawić do lodówki na 1 godzinę
5. napęczniałe owoce dokładnie osączyć, zachowując śliwowicę
6. częścią owoców napełnić ściśle otwór wycięty w mięsie, resztę zachować
7. na patelni mocno rozgrzać olej
8. szybko obsmażyć na dużym ogniu faszerowaną pieczeń ze wszystkich stron
9. obsmażony schab przełożyć do brytfanny i obłożyć pozostałymi owocami i polać pozostałą śliwowicą
10. piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C
11. przed wyłożeniem na talerze pokroić na 1-2 centymetrowe plastry ostrym nożem

Gotową pieczeń można podawać z kluskami śląskimi oraz sosem z pieczenia oraz warzywnymi surówkami.

Smacznego