Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Ogólnie o zdrowiu



powrót

leczenie raka

bartasys




Dołączyła: 07.06.2011
Posty: 1

Bardzo goraco zapraszam wszystkich na strone dotyczaca leczenia raka, jego objawow i

profilaktyki - http://tojefura.com/leczenie-raka.html w

dzisiejszych czasach to bardzo wazny problem i warto sie nim zajac!

Co sadzicie?

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Pozycjonujesz swoją stronę ? O leczeniu raka nie ma tam nic napisane poza "chemią", o profilaktyce zupełnie nic. Totalny spam !
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


bartasys napisał/a:

Co sadzicie?


Ja sądzę to samo zimna Zośka. Beznadziejna i nic nie wnosząca strona. Takimi radami dotyczącymi leczenia naprawdę nic nie wnosisz do tematu.

aresa




Dołączyła: 12.11.2012
Posty: 32

strona niewiele ma wspólnego z sama chorobą,ani nic nie wyjaśnia,ani nic nie wnosi nowego do tematu.
Szukasz hostessy ??

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

  1. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji (około 400 g) owoców i warzyw, a do każdego posiłku włączaj pełnoziarniste produkty zbożowe lub orzechy. Wymienione pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego, m.in. nowotworu jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelit.
  2. Jedz mniej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i wysoko przetworzonego mięsa (głównie wędlin) znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz prawdopodobnie ma również wpływ na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku, płuc, żołądka czy prostaty. Pod pojęciem czerwonego mięsa rozumiemy w tym przypadku wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz mięso kóz. Natomiast wysoko przetworzone mięso to wszelkiego rodzaju wędliny: wędzone, suszone, solone itd.
  3. Pij niewielkie ilości alkoholu. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują również spożycie alkoholu. Alkohol ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjatkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
  4. Jedz mało soli. Eksperci zalecają unikanie pokarmów z dużą ilością soli (wędliny, słone przekąski) i konserwowanych solą np. ryb, a także dań gotowych, które również zawierają duże ilości soli. Ograniczenie spożycia soli zmniejsza ryzyko raka żołądka.
  5. Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety. Badania naukowe wykazały, że suplementy diety zawierające duże dawki witamin i minerałów mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. A przecież wystarczy zrównoważona i zdrowa dieta, dzięki której bez problemu dostarczymy wszelkich potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów.

Idealna dieta antynowotworowa opiera się na produktach bogatych w białko i dostarczających masę energii. Najlepiej zwrócić uwagę na pokarm zwierający białko pełnowartościowe, np. twaróg, jaja, chude ryby i mięso ? cielęcina, kurczak, wołowina i królik. Należy pamiętać, aby w trakcie przygotowywania dań wykorzystywać jedynie świeże składniki najwyższej jakości. Warto opierać się na zasadach podstawowych dla diety lekkostrawnej, gotować pożywienie na parze lub piec ? na ruszcie lub w folii aluminiowej.


cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja słyszałam ze skuteczne jest jedzenie pestek np z jabłek oraz jedzenie jagód goji. Podobno zapobiegniemy tym sposobem rakowi ale nie wiem czy to prawda
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

dzieki zabieramy sie do lektury
cofnąć się by wziąć rozbieg