Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Ogólnie o zdrowiu


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

zamiast cukru - spróbujcie

livingnatural




Dołączyła: 25.07.2012
Posty: 17

Witam wszystkich,

odkryłam ostatnio rewelacyjny artykuł na temat Sewii - rośliny z Portugali -)
Używała białego cukru potem trzcinowego ale ta roślinka jest super... możemy hodować ja sami - ja już taka mam
Wypróbowałam ja i powiem, że jest zdrowsza i lepsza od wszystkich cukrów.

jedyne co nie można piec na niej ciasta drożdżowego ale po za tym nadaje się do wszystkiego

poniżej link do artykuły:

http://livingnatural.pl/index.php?/naturoppatia/naturalna-apteka/co-zamiast-cukru-slodzenie-lisciem-stewii.html
LivingNatural

www.LivingNatural.pl to portal dla wszystkich, którzy szukają inspiracji i pomysłów jak zbliżyć się do natury i żyć w zgodzie z naturą

Pit.B




Dołączył: 07.08.2012
Posty: 62

No ciekawe, ciekawe, aby z daleka od słodzików. :kwasny:

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


Jeszcze nie próbowałam, ale z tego co słyszałam to stewia ma jednak inną "słodycz" niż cukier i zupełnie inaczej smakuje. To prawda?

Szynol




Dołączył: 15.02.2013
Posty: 10


A to nie chodzi o "stewię", a nie sewię?

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


Szynol to pewnie tylko literówka, nie ma się co czepiać :) W linku jest wyraźnie o stewii.

dylsien




Ostrzeżenia: 1
Dołączyła: 06.06.2013
Posty: 17

A ja wolę ksylitol, jest smaczniejszy.

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26





dylsien napisał/a:
A ja wolę ksylitol, jest smaczniejszy.
Ciekawe jak odróżniasz smak ksylitolu od stewii  -/ ? Jestem pewna, że nawet nie próbowałeś stewii.

sheisbounty




Dołączyła: 24.07.2013
Posty: 42


Ja niektóre rzeczy słodzę miodem, ale bez cukru wszystko ma inny smak, więc po zwykły cukier też czasem sięgam. Na szczęście nie używam go w jakichś porażających ilościach :D
Smak Raju to ja, Ogień Piekielny to On :)

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 395

Przepisy: 30

Pomogła: 21





sheisbounty napisał/a:
Ja niektóre rzeczy słodzę miodem,
Aby miód zachował swoje bioskładniki nie można go wrzucać do temperatury powyżej 40 stopni inaczej traci swoje właściwości i staje się dostarczycielem tylko kalorii i wysokiego ładunku i indeksu glikemicznego.

wirka




Dołączyła: 12.02.2014
Posty: 4


trzeba kupować zaufaną stewię, podobno trafiają się jakieś podróbki...

«   | 1 | 2 | 3 |