Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Forum dyskusyjne

Forum - Ogólnie o zdrowiu


  | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Spożywanie tranu

deka87




Skąd: Łódź
Dołączył: 18.12.2012
Posty: 8

politia tylko że te ryby musiałabyś jeść na surowo, bo w poddanych obróbce termicznej pod wpływem temperatury pęka potrójne wiązanie w wielonienasyconych kwasach tłuszczowych i tym samym stają się nasyconymi, wiązanie to pęka też pod wpływem tlenu i światła, ale wolniej niż pod wpływem temperatury.

Poza tym nie można ustalić dziennej dawki omega-3, ponieważ każdy człowiek spożywa rożne ilości różnych tłuszczów, a chodzi o to żeby zachować odpowiedni stosunek omega-3 do omega-6, a biorąc pod uwagę to że w większości popularnego pożywienia w Polsce występują głównie nasycone tłuszcze i kwasy omega-6, a omega-3 prawie w ogóle więc jeśli chcesz dostarczać omega-3 wraz z olejem rzepakowym to jest to zły sposób, bo zawiera on dużo więcej omega-6 niż 3, a omegi-6 i tak już mamy nadmiar w pożywieniu w stosunku do omegi-3. Orzechy włoskie to samo.

Tak więc, albo świeże, dobrej jakości, a tym samym drogie: łosoś, śledzie itp. więc taniej wyjdzie kupić dobrej jakości omegę-3 jako suplement.


deka87




Skąd: Łódź
Dołączył: 18.12.2012
Posty: 8

Mam wrażenie że niektórzy myślą że tran jest cudownym środkiem zapobiegającym przeziębieniom i że jak go łykną to wystarczy żeby być zdrowym, a prawda jest taka, że to tylko jeden z wielu czynników decydujących o zdrowiu, ważny jest sposób odżywiania itp., bo co z tego że łykamy codziennie tran, skoro spożywamy węglowodany proste wraz z tłuszczami nasyconymi, do tego nie zaspokajając zapotrzebowania organizmu na wszystkie prozdrowotne egzogenne związki.

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120

deka po pierwsze - owszem, temperatury wpływają na omega-3, ale nie znaczy to, że w rybach po obróbce termicznej nie ma ich wcale!

po drugie - mówię o "dziennym zapotrzebowaniu" czyli o ilości jaka jest potrzebna do właściwego oddziaływania na organizm. Ale masz rację, proporcje również są bardzo ważne, a te jak już pisałam najlepsze są w oleju rzepakowym, gdzie ich stosunek wynosi 2:1 - to i tak znacznie mniej omega-6 niż w innych olejach roślinnych! 


Elizka26




Dołączyła: 30.07.2012
Posty: 36


ja bardzo lubię tran:)
Lubię wiedzieć, co jem:)

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


Elizka, ale że smakowo go lubisz? Dla mnie ma paskudny smak, zdecydowanie bardziej wolę już bezsmakowy olej rzepakowy jako źródło omega-3.

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Jak można zastąpić tran ja mam po nim dziwny posmak w buzi
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Tran in. olej wątłuszowy (niem. tran, ang. cod-liver oil,  farm. Oleum Jecoris AselliOleum Morrhuae,Oleum Gadi) to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego – Gadus morrhualub innych ryb z rodziny dorszowatych – Gadidae. Często „tranem” określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Najpopularniejsze są trany z wieloryba, z chrząstki rekina i ze wspomnianej świeżej wątroby dorsza. Jednak w ścisłym znaczeniu określenie tran zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych. Tran posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. W literaturze najstarsza wzmianka o tranie pochodzi z 1323 roku. Jednakże pierwsze testy kliniczne odnośnie przyjmowania tranu przeprowadził lekarz z jednego ze szpitali w Manchesterze – dr Samuel Key. W 1773 roku w londyńskim dzienniku medycznym zostały opublikowane materiały o pozytywnym wpływie przyjmowania tranu z wątroby dorsza na osoby cierpiące na chorobę reumatyczną. Niestety wyniki wyżej wymienionych badań me zostały szarzej opublikowane. Dopiero na początku XX wieku lekarze stwierdzili, że tran z wątroby dorsza posiada właściwości lecznicze w przypadku krzywicy. W 1920 roku poznano istotne składniki tranu tj. witaminy A i D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na tran z wątroby dorsza ze wzg1ędu na źródło witamin A i D ujawniło się po drugiej wojnie światowej, z uwagi na powszechny niedobór wyżej wymienionych witamin w tamtym czasie. W latach 60-tych i 70-tych XX wieku, w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był podawany dzieciom w przedszkolach w formie nieprzetworzonej (płynnej). Ówcześnie nie znano wszystkich zalet tranu, a jego pro-zdrowotne właściwości przypisywano głównie obfitej zawartości witamin A i D. Niestety w późniejszym okresie tran przestał być popularny, ponieważ jego płynna niesmaczna i nieprzyjaźnie pachnąca forma nie wytrzymała konkurencji wprowadzonych na rynek syntetycznych witamin A i D. Dopiero wyniki badań duńskich naukowców Banga i Dyeberga w latach 70-tych poprzedniego wieku, wskazywały na istotną rolę kwasów tłuszczowych typu omega-3 w prewencji wielu chorób. Dzisiaj stosuje się tran jako suplement diety bądź środek leczniczy również w postaci żelatynowych kapsułek, co niektórym ułatwia jego spożycie.
Skład chemiczny tranu Oleum Morrhuae seu Oleum Jecoris Aselli: estry glicerolowe nienasycownych kwasów tłuszczowych, np. kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, ponadto kwasy tłuszczowe nasycone i ich estry (mirystycynowy, palmitynowy), witamina A – akseroftol (minimum 800 jednostek międzynarodowych w 1 g), witamine E – tokoferol, witamina D – kalcyferol (min. 80 jednostek w 1 g), jod, selen, brom, estry i ketony o właściwościach antybiotycznych. Wartość energetyczna 15 ml tranu – 130 cal. Tran pozbawiany składników aromatycznych nie posiada tych samych właściwości leczniczych co tran naturalny, a jego rola ogranicza się wówczas do dostarczania witaminy A oraz D
cofnąć się by wziąć rozbieg

Barbraa59




Dołączyła: 03.12.2014
Posty: 61

Kiedyś systematycznie zażywałam i zauważyłam duży wpływ na cerę, włosy i paznokcie. Muszę do tego wrócić :)

Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


wiem że dzieci spożywają na odporność, ale czy w moim wieku na coś by pomógł?
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

korsara




Dołączył: 17.07.2016
Posty: 2


Kiedyś był szał na tran, teraz się od niego odchodzi, ale dlaczego nie wiem. Moje dziecko go nie chce pić, kapsułek tez brać nie chce, ja zamierzam podawać po prostu witaminy, a co do swojej odporności to nie wydaje mi się by jakoś dało się ją konkretnie poprawić, ale pewnie też uzupełnianie witamin by pomogło.

  | 1 | 2 | 3 |