Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Kalkulator zawartości alkoholu we krwi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Wynik obliczeń poniższego kalkulatora zawartości alkoholu we krwi wirtualnego nie musi dokładnie pokrywać się z rzeczywistą zawartością alkoholu w krwi. Każda osoba ma indywidualną tolerancję na alkohol, dlatego też wyniki otrzymane dzięki kalkulatorowi mogą znacznie odbiegać od rzeczywistego stanu rzeczy. Jedyną wiarygodną metodą stwierdzenia ilości alkoholu we krwi jest jej laboratoryjny test krwi. Dokładniejszy wynik można uzyskać robiąc test homologowanym alkomatem.



Ważne informacje:

Przeciętna zawartość alkoholu w popularnych napojach alkoholowych:

Piwo lekkie - do 3,5%
Piwo pełne - do 5,5%
Piwo mocne - do 9%
Wino - 10-13%
Wódka - 38-45%



Na zawartość alkoholu we krwi i szybkość jego spadku mają wpływ następujące czynniki:

- nastrój i forma psychiczna
- ilość wchłoniętego czystego alkoholu
- spożywanie pokarmów przed, w trakcie lub po wypiciu alkoholu
- zawartość wody w organizmie
- mieszanie alkoholi i różnych zawartościach ekstraktu i alkoholu


   W polskim prawie dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi do 0,2 ‰ (promila), zawartość od 0,2 do 0,5 ‰ jest traktowana jako stan po spożyciu alkoholu, natomiast powyżej 0,5 ‰ jest to stan upojenia alkoholowego.



   Czas od spożycia alkoholu jeżeli był mniejszy niż 1 godzina [h] np. 30 minut to wówczas do kalkulatora wpisujemy wartość 0.5.

Zaznacz jednostki:
Podaj swoją wagę kg
Czas od spożycia godzin
Piwo - 3.5% ml
Piwo - 5.5% ml
Piwo - 7% ml
Piwo - 9% ml
Wino 12% ml
Alkohol 40% ml
Alkohol 60% ml
Zaznacz swoją płeć:KobietaMężczyzna
Szacowana zawartość alkoholu
w Twojej krwi wynosi:
Co oznacza, że:

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.60 Ocen: 214

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE