Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Kalkulator BMI


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Kalkulator BMI (Body Mass Index) - czyli Indeksu Masy Ciała jest prostym sposobem oceny, czy aktualna masa ciała jest masą należną i jaka powinna być należna masa ciała przy określonym wzroście. Wartość BMI nie odzwierciedla tak dobrze zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie jeśli jesteś sportowcem lub jesteś dobrze umięśniony (ciężar właściwy mięśni jest wyższy niż tkanki tłuszczowej). Wartość BMI nie jest również adekwatna dla oceny zawartości tłuszczu u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla osób niedożywionych, o wątłej budowie ciała. BMI dzieci i młodzieży ze względu na zachodzące ciągłe zmiany w ich organizmach można obliczyć z wykorzystaniem specjalnie opracowanych siatek centylowych.





Interpretacja wyników BMI:

  • BMI < 15 - niedożywienie trzeciego stopnia (wygłodzenie)
  • BMI 15,1 - 17,4 - niedożywienie drugiego stopnia (wychudzenie)
  • BMI 17,5 - 18,5 - niedożywienie pierwszego stopnia (niedowaga)
  • BMI 18,5 - 24,9 - wartość prawidłowa
  • BMI 25,0 - 29,9 - nadwaga
  • BMI 30,0 - 34,9 - otyłość I stopnia
  • BMI 35,0 - 39,9 - otyłość II stopnia
  • BMI > 40,0 - otyłość III stopnia (otyłość olbrzymia)


Zaznacz jednostki:
Podaj swoją wagę: kg
Podaj swój wzrost: stopy cm
Zaznacz swoją płeć:
Twój wskaźnik BMI wynosi:
Co świadczy o tym, że:

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.58 Ocen: 31

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE