Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808


Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nimi i informuje czy jesteś obciążony ryzykiem chorób sercowo naczyniowych. Sam podwyższony wynik cholesterolu całkowitego nie musi stanowić sygnału alarmowego i nie zawsze przedstawia całą prawdę o kondycji organizmu, natomiast z całą pewnością podwyższony poziom trójglicerydów w krwiobiegu zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego w tym choroby niedokrwiennej, ryzyku zawału serca i udaru mózgu, bardziej niż podwyższony poziom cholesterolu całkowitego.


Jeśli posiadamy wyniki badań wyrażone w [mmol/l] to jak zamienić je na wyniki w [mg/dl] ?

Dla cholesterolu całkowitego, LDL i HDL mnożymy x 38,67, czyli np. 4,5 [mmol/l] x 38,67 = 174 [mg/dl]
Dla trójglicerydów mnożymy x 88,57, czyli np. 1,2 [mmol/l] x 88,57 = 106 [mg/dl]




   Szczegółowe informacje o cholesterolu i trójglicerydach, opis innych czynników chorób sercowo naczyniowych można znaleźć w tym artykule.


Zaznacz swoją płeć:
Cholesterol całkowity: mg/dl
Cholesterol HDL: mg/dl
Cholesterol LDL: mg/dl
Trójglicerydy: mg/dl
Twój cholesterol całkowity:
Twój cholesterol HDL:
Twój cholesterol LDL:
Twoje trójglicerydy:
Proporcja cholesterolu całkowitego do HDL wynosi:
Proporcja cholesterolu LDL do HDL wynosi:
Proporcja trójglicerydów do cholesterolu HDL wynosi:

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.94 Ocen: 240

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE