Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.04.2019 Imieniny: Leona i Łukasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843


Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne pozwala określić ilość aminokwasów egzogennych, które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktualnej masy ciała. Przez aminokwasy egzogenne rozumiemy takie aminokwasy, które nie podlegają syntezie bezpośrednio w organizmie człowieka (w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych), dlatego należy dostarczyć je wraz z pokarmem białkowych pochodzącym z zewnątrz.

   Aminokwasy są pochodnymi różnych kwasów tłuszczowych. Zawierają one co najmniej dwie grupy funkcyjne: karboksylową i aminową. Aminokwasy są podstawowymi elementami wchodzącymi w skład białek, a także enzymów i hormonów peptydowych. Białka są podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Istnieje dwadzieścia podstawowych aminokwasów, z których niezbędnych jest dziewięć:



- Tryptofan
- Treonina
- Izoelucyna
- Leucyna
- Lizyna
- Metionina łącznie z Cysteiną (aminokwasy siarkowe)
- Fenyloalanina łącznie z Tyrozyną (aminokwasy aromatyczne)
- Walina
- Histydyna (niezbędna dla dzieci i u osób zwiększających białkową masę ciała)

   Białko zawierające aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego, nazywamy białkiem pełnowartościowym. Brak choćby jednego aminokwasu egzogennego klasyfikuje białko jako niepełnowartościowe. Białko jaja uważane jest za wzór, jeśli chodzi o źródło białka pełnowartościowego oraz udział i proporcje aminokwasów egzogennych. Pełnowartościowe są białka zwierzęce - mięso, drób, mleko, ryby, jajka, twaróg, jogurty, ser. Białkami niepełnowartościowymi są z kolei białka pochodzenia roślinnego. Zawierają one małą ilość aminokwasów egzogennych. Jednak połączenie kilku produktów roślinnych w jednym posiłku, np. roślin strączkowych z płatkami zbożowymi, może stworzyć na zasadzie komplementacji dobre źródło pełnowartościowego białka, np. niedobór metioniny w roślinach strączkowych może być uzupełniony metioniną zawartą w ziarnach zbóż, a brak lizyny w zbożu - lizyną pochodzącą z roślin strączkowych.

Zaznacz jednostki:
Zaznacz swoją płeć:
Zaznacz swój przedział wiekowy:
Podaj swój wiek w latach / miesiącach: miesiąc(e)
Podaj swoją wagę: kg
Niezbędny aminokwas Jednostka Zalecane dzienne zapotrzebowanie
Tryptofan gramy
Treonina gramy
Izoleucyna gramy
Leucyna gramy
Lizyna gramy
Metionina + Cysteina gramy
Fenyloalanina + Tyrozyna gramy
Walina gramy
Histydyna gramy

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 20

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE