Dzisiaj jest: Czwartek, 22.08.2019 Imieniny: Cezarego i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847


Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


   Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Przez makroskładniki rozumiemy składniki odżywcze dostarczane w postaci płynnej lub stałej z żywnością i napojami, dostarczające energię (kalorie): białko, tłuszcz, węglowodany oraz składniki, na które dzienne zapotrzebowanie wyraża się w gramach lub litrach: błonnik pokarmowy, woda, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Poprzez nasz kalkulator, w bardzo szybki sposób jesteśmy w stanie określić nasze dzienne zapotrzebowanie na makroskładniki.



   Aby skorzystać z kalkulatora zaznacz swoją płeć, przedział wiekowy, wiek i wpisz wartość swojego CPM (całkowitej przemiany materii) i nacisnąć przycisk Pokaż zapotrzebowanie.
W przypadku zapotrzebowania na wodę podana przez kalkulator wartość jest sumą dziennego zapotrzebowania na wodę dostarczoną wraz z napojami, drinkami, wodą pitną oraz wodą zawartą w żywności.

"ND" oznacza, że wartość nie została określona.

Zaznacz swoją płeć:
Zaznacz swój przedział wiekowy:
Podaj swój wiek w latach / miesiącach: miesiąc(e)
Podaj wartość swojego CPM:
Składnik Jednostka Zalecane dzienne zapotrzebowanie
Tłuszcz gramy
Kwasy tłuszczowe omega-6 gramy
Kwasy tłuszczowe omega-3 gramy
Węglowodany gramy
Błonnik pokarmowy gramy
Białko gramy
Woda litry

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.09 Ocen: 167

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE