Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

KUCHNIA

Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie 
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
13.08.2018

Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow



Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo 
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
29.07.2018

Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach Europy środkowo-wschodniej i na Bałkanach. Do najbardziej popularnych przysmaków



Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia 
Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia
19.07.2018

Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron amarantusowy, makaron ryżowy - biały i czerwony oraz makaron ciecierzycowy i z grochu. Co



5 deserów prosto z Azji 
5 deserów prosto z Azji
13.07.2018

Lubisz eksperymentować w kuchni? Warto czasem wypróbować nowe przepisy, a nuż znajdziesz coś, co przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim bliskim? My dziś polecamy zwłaszcza zwrot ku deserom azjatyckim, w których wciąż można odnaleźć połączenia



Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie? 
Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie?
01.07.2018

Sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Warto korzystać z niego w pełni. Ogórki małosolne, tak charakterystyczne dla Europy Środkowej i Wschodniej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc może je z



Pierogi nie tylko polskie - rosyjskie pielmieni, mongolskie buudzy, chińskie dim sum i inne 
Pierogi nie tylko polskie - rosyjskie pielmieni, mongolskie buudzy, chińskie dim sum i inne
25.06.2018

Pierogi - danie mączne mające postać półksiężyców, stożka, sakiewki lub podobnych kształtów, wykonanych z ciasta nadziewanego farszem, jest znana na całym świecie. Pierogi to według definicji kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się



Zdrowe muffiny na drugie śniadanie - z warzywami, bakaliami i z pełnym ziarnem 
Zdrowe muffiny na drugie śniadanie - z warzywami, bakaliami i z pełnym ziarnem
18.06.2018

Muffinki kojarzą się z deserem i podwieczorkiem. A gdyby tak podać je na śniadanie? Czy to nie będzie zbytnie odstępstwo od zbilansowanej diety? Zdecydowanie nie, jeżeli podacie muffiny zawierające zdrowe składniki. Standardowo muffiny zawierają mąkę



5 pomysłów na śniadania dla niejadków 
5 pomysłów na śniadania dla niejadków
12.06.2018

Twoje dziecko grymasi na widok jajecznicy albo najchętniej jadłoby na śniadanie tylko parówkę? Możesz wypróbować kilka sposobów, które skutecznie zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Przy przygotowywaniu posiłków dla dzieci trzeba koniecz



Nietypowe dżemy 
Nietypowe dżemy
07.06.2018

Masz wrażenie, że w twojej kuchni wieje nudą? Zbliżające się lato to idealna pora na eksperymenty. Im bliżej lata tym warzywniaki i przydomowe krzewy oraz drzewa zaczną wprost pęcznieć od wspaniałych owoców i warzyw. Warto z tego korzystać i wyczarow



Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać? 
Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać?
01.06.2018

Sezon grillowy w pełni. Jeśli jeszcze nie rozejrzałeś się za grillem, to teraz jest na to najwyższa pora. Jaki grill wybrać? Na rynku dostępne są zarówno standardowe grille węglowe, jak i coraz popularniejsze gazowe i elektryczne. Które są najlepsze?



Mleka roślinne - rodzaje, właściwości i sposoby ich przygotowania w domu 
Mleka roślinne - rodzaje, właściwości i sposoby ich przygotowania w domu
21.05.2018

Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i



Odczarujmy szpinak - pomysły na zdrowe przepisy z tego warzywa 
Odczarujmy szpinak - pomysły na zdrowe przepisy z tego warzywa
13.05.2018

Szpinak wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną mazią. Faktycznie sam szpinak bez przypraw nie jest najbardziej atrakcyjnym warzywem, zwłaszcza, gdy zmiksuje się go na papkę i poda na talerzu. Ale to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować - i



Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk 
Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk
18.04.2018

Mąka jest tradycyjnie produkowana z ziaren zbóż. W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania wyrobów z tradycyjnych glutenowych mąk ze względów zdrowotnych - nietolerancji, alergii bądź też ze względu na modną dietę bezglutenow



10 pomysłów na bezcukrowe podwieczorki 
10 pomysłów na bezcukrowe podwieczorki
08.04.2018

Nikt już nie ma wątpliwości co do tego, że cukier szkodzi. Nie zmienia to jednak faktu, że czasem lubimy zjeść coś słodkiego do kawy lub przygotować smaczny deser dla rodziny czy przyjaciół. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką kilka przepisów na be



Smoothie bowl - nowa moda śniadaniowa 
Smoothie bowl - nowa moda śniadaniowa
02.04.2018

Smoothie bowl, czyli miseczki wypełnione koktajlem i posypane zdrowymi dodatkami to ciekawa propozycja dla osób, które nie przepadają za jedzeniem śniadań. Wszyscy wiemy, że pierwszy posiłek jest ważny, ale wiele osób ma problem ze spożywaniem śniada



Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać 
Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać
21.03.2018

Rośliny przystosowały się do obrony przed szkodnikami poprzez wykształcenie pewnych mechanizmów. Jednym z nich jest produkcja toksycznych związków chemicznych. Zatrucia niektórymi roślinami mogą powodować ciężkie uszkodzenie ciała, a nawet doprowadzi



Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców 
Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców
15.03.2018

Pinacolada i smoothie z mango to orzeźwiające koktajle, które przygotowujemy na bazie tropikalnych owoców, zwykle w sezonie letnim. Dlatego kojarzą się głównie z wakacjami i odpoczynkiem. Proponujemy sięgnąć po egzotyczne owoce już teraz - poprawa na



Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? 
Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?
09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym



Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu 
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
01.03.2018

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży wkład w jej spopularyzowaniu miał Marie Antoine Carême, nazywany często mianem ojc



Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania 
Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania
16.02.2018

Prosciutto di Parma, Parma ham - czyli szynka parmeńska - wspaniały, jedyny w swoim rodzaju włoski przysmak mięsny. Ten rodzaj szynki produkowany jest w okolicy Parmy (region położony w północnej części Włoch - Emilia-Romania) - posiada odpowiedni ce



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 13 |