Dzisiaj jest: Niedziela, 20.08.2017 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

KUCHNIA

Jak zrobić domową granolę? 
Jak zrobić domową granolę?
19.08.2017

Domowa granola to doskonała alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych, które na ogół nie są zbyt zdrowe. Słodkie płatki zawierają sporo cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli i dodatków do żywności. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie



Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt 
Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt
03.08.2017

Mleczko i mleko kokosowe to ten sam produkt - nazwy te są stosowane zamiennie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleczko (mleko) kokosowe w puszce oraz w kartonie. Analizując składy mleczka kokosowego różnych producentów doszliśmy do ciekawych, al



Najsłynniejsze desery świata 
Najsłynniejsze desery świata
27.07.2017

Znamy je od pokoleń jako tradycyjne desery przypisane do kuchni określonych regionów. Każdy przysmak ma swoją historię, a o rodowód niektórych deserów do dziś toczą się spory. Pierwotna receptura pewnych słodkich przysmaków była poddawana pewnym mody



Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto 
Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto
19.07.2017

Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj



Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów? 
Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?
11.07.2017

Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników



10 najlepszych bezalkoholowych letnich drinków i koktajli 
10 najlepszych bezalkoholowych letnich drinków i koktajli
09.07.2017

Przedstawiamy dziesięć smacznych i popularnych letnich drinków i koktajli, które nie zawierają alkoholu, przez to mogą być spożywane także przez najmłodszych. Niektóre z nich zawierają mleko. Alergików i osoby nietolerujące laktozę zachęcamy do zastą



Prażone czy smażone? - jest różnica! 
Prażone czy smażone? - jest różnica!
05.07.2017

Na etykietach produktów przetworzonych producenci informują konsumentów m.in. o sposobie przyrządzania pokarmu znajdującego się w opakowaniu na przykład poprzez umieszczenie napisu „prażone”, albo „smażone”. Dotyczy to głównie przekąsek, np. owoców,



Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy 
Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy
27.06.2017

Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki



Lody - historia najpopularniejszego deseru, rodzaje lodów 
Lody - historia najpopularniejszego deseru, rodzaje lodów
13.06.2017

Lody to deser, który szczególnie chętnie kupujemy późną wiosną i latem. Dziś mamy do wyboru setki różnych smaków, a lodziarnie wciąż prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków - znane są już lody o smaku wina, whisky czy… z dodatkiem bekonu. Co cieka



Jak wybrać dobry ketchup? 
Jak wybrać dobry ketchup?
01.06.2017

W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.



7 sposobów na otręby gryczane 
7 sposobów na otręby gryczane
22.05.2017

Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok



10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego 
10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego
20.04.2017

Olej kokosowy nierafinowany to jeden z najzdrowszych dostępnych olei i z tego względu warto mieć go zawsze w kuchni. Choć składa się z ponad 90% kwasów nasyconych, które niesłusznie cieszą się złą sławą, jest bardzo zdrowy - nie tylko pozytywnie wpły



Egzotyczne owoce w naszej kuchni 
Egzotyczne owoce w naszej kuchni
13.04.2017

Markety oferują klientom przeróżne egzotyczne owoce w coraz bardziej korzystnych cenach. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób jeść dane rośliny i co można z nimi zrobić. Warto zapoznać się z różnymi gatunkami owoców, ponieważ z wielu z nich można wycz



Sery na talerzach Europejczyków 
Sery na talerzach Europejczyków
11.04.2017

Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło białka, w



Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta! 
Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta!
26.03.2017

Etykietowanie środków spożywczych, czyli znakowanie żywności, jest przedmiotem Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Tytuł tego aktu uwydatnia znaczenie znakowania żywności z perspektywy ochrony pr



Jak przemycić więcej kasz do diety? 
Jak przemycić więcej kasz do diety?
23.03.2017

Kasza to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni, dlatego powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Różnorodność dostępnych kasz umożliwia ułożenie takiego jadłospisu, który nie znudzi się szybko ani nam, ani domownikom. Kasza to nasiona zbóż



Jaka jest różnica między terminami „należy spożyć do” a „najlepiej spożyć przed końcem”? 
Jaka jest różnica między terminami „należy spożyć do” a „najlepiej spożyć przed końcem”?
20.03.2017

Będąc w sklepie bądź też w markecie na zakupach coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu produktu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jedn



Słodkie jak... warzywa 
Słodkie jak... warzywa
15.03.2017

Warzywa to bogactwo smaków i aromatów - niektórzy przedstawiciele tej grupy żywności charakteryzują się wyjątkowym, słodkim smakiem. Słodki smak niektórych warzyw może być wykorzystany do wprowadzenia zdrowych produktów do diety dziecka zajadającego



Nie daj nabić się w butelkę! Manipulacje rozmiarem opakowań 
Nie daj nabić się w butelkę! Manipulacje rozmiarem opakowań
01.03.2017

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę i jakość produktu. Pewien wpływ na relację ceny do jakości ma także rozmiar opakowania i rzeczywista zawartość produktu w jednej paczce, puszce, albo butelce. Manipulowanie rozmiarami opakowań jes



Jak sadzić i pielęgnować zioła? 
Jak sadzić i pielęgnować zioła?
26.02.2017

Sadzenie ziół w domu i w ogrodzie ma wiele zalet - świeża mięta czy bazylia wspaniale wzbogacają nawet najprostsze dania. Jeśli posiadamy większą ilość ziół, to możemy część ususzyć na zimę, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z ich aromatu i warto



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |