Dzisiaj jest: Sobota, 24.08.2019 Imieniny: Jerzego i Bartłomieja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Babeczki czekoladowe


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 18 osób


Składniki

  • 175 g  mąki pszennej
  • 85 g  masła
  • 1 sztuka łyzka cukru
  • około 1 łyżki wody
    Masa
  • 100 g  pełnotłustego sera
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 sztuka rozkłócone małe jajko
  • 50 g  czekolady deserowej
    Do przybrania
  • 100 ml  śmietanki kremówki
  • rurki z czekolady
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałeczki i opuszkami palców wcierać w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier i wymieszać. Wlać tyle wody, by wyrobić miękkie ciasto, przykryć je i schładzać przez 15 minut.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim 18 foremek do małych babeczek lub muffinów. Nakłuć dno wykałaczką.
  3. W misce utrzeć ser z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i nadal ucierać. Roztopić czekoladę, wlać do masy, nie przerywając ucierania. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 15 minut, aż ciasto będzie kruche, a masa serowa się zetnie. Wyłozyć na metalową kratkę i pozostawić, aby całkowicie wystygły.
  4. Schładzać babeczki w lodówce. Ubić śmietanę na sztywną masę. Nałozyć do woreczka do dekorowania w kształcie gwiazdki i na wierzchu każdej babeczki wycisnąć rozetkę. Przybrać czekoladowymi rurkami i posypać kakao.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE