Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 20 osób
Składniki
- 100 g czekolady deserowej
- Masa
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 200 g sera mascarpone
- 1/4 łyżki esencji waniliowej
- kakao w proszku (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Blachę do pieczenia wyłozyć pergaminem. Połamać na kawałki 100 g czekolady deserowej, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Łyżeczką lub pędzelkiem rozprowadzić czekoladę na bokach i dnie 20 papierowych foremek. Ustawić foremki do góry dnem na blasze i poczekać, aż czekolada stężeje.
- Gdy czekolada stwardnieje, ostrożnie usunąć papier.
- Aby przygotować masę, należy przełożyć ser do miski i dokładnie utrzec z esencją waniliową oraz stopioną czekoladą. Wstawić masę do lodówki, aby ją schłodzić, od czasu do czasu mieszając.
- Przełożyć masę do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki i wycisnąć masę do czekoladowych babeczek. Posypac kakao w proszku i podawać.
- PROPOZYCJA: Zamiast sera mascarpone babeczki można napełniać bita śmietaną.
- RADA: Włoski ser mascerpone mozna zastąpić pełnotłustym twarożkiem, delikatnym w smaku i łatwym do wymieszania z czekoladą.
Źródło przepisu: Książka kucharska