Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 2 sztuki starte buraki
- 1.5 szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 sztuki jajka
- 2 sztuki gorzkie czekolady
- 100 ml oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekolady roztop w kąpieli wodnej. Wystudź.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, cukier, olej, czekoladę i buraki. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek. Ponownie wymieszaj.
- Ciasto rozłóż do natłuszczonych foremek na 2/3 ich wysokości. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!