Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Babeczki z rabarbarem


10.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 10 łyżek  mąki
  • 6 łyżek  cukru
  • 6 łyżek  masła
  • 10 dag  masy marcepanowej
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Nadzienie i dekoracja
  • 1 kg  rabarbaru
  • 10 łyżek  cukru
  • 2 szklanki  mleka
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie  galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki  posiekanych orzechów laskowych

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, cukier, marcepan, masło i zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać go z 8 łyżkami cukru, 3 łyżkami wody, cukrem waniliowym i gotować około 10 minut. Na koniec wyjąć rabarbar z syropu.
  3. Budyń w proszku rozrobić w 5 łyżkach mleka i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i odstawić budyń żeby wystygł.
  4. Rozrobić galaretkę truskawkową w szklance gorącego syropu z rabarbaru i zostawić, żeby trochę stężała.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Foremki na babeczki wylepić ciastem, dobrze docisnąć na brzegach i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  6. Gdy babeczki się upieką wyjąć je, ostudzić i posmarować budyniem. Na wierzch ułożyć rabarbar i polać galaretką.
  7. Kremówkę ubić i wymieszać z resztą budyniu. Masą udekorować babeczki i posypać je orzechami laskowymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE