Dzisiaj jest: Środa, 20.06.2018 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Babeczki z rabarbarem


10.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 10 łyżek  mąki
  • 6 łyżek  cukru
  • 6 łyżek  masła
  • 10 dag  masy marcepanowej
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Nadzienie i dekoracja
  • 1 kg  rabarbaru
  • 10 łyżek  cukru
  • 2 szklanki  mleka
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie  galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki  posiekanych orzechów laskowych

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, cukier, marcepan, masło i zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać go z 8 łyżkami cukru, 3 łyżkami wody, cukrem waniliowym i gotować około 10 minut. Na koniec wyjąć rabarbar z syropu.
  3. Budyń w proszku rozrobić w 5 łyżkach mleka i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i odstawić budyń żeby wystygł.
  4. Rozrobić galaretkę truskawkową w szklance gorącego syropu z rabarbaru i zostawić, żeby trochę stężała.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy 12 cm. Foremki na babeczki wylepić ciastem, dobrze docisnąć na brzegach i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  6. Gdy babeczki się upieką wyjąć je, ostudzić i posmarować budyniem. Na wierzch ułożyć rabarbar i polać galaretką.
  7. Kremówkę ubić i wymieszać z resztą budyniu. Masą udekorować babeczki i posypać je orzechami laskowymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE