Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Babka cytrynowa


27.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 350 g  mąki tortowej
  • 350 g  cukru
  • 250 g  masła
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 6 sztuk jajek
  • 3 sztuki cytryny
  • 100 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  margaryny

Sposób przyrządzania:

  1. Cytryny umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Podczas ucierania po trochu wlewaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn i startą skórkę.
  3. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzyj ciasto na gładką masę.
  4. Wlej ciasto do wysmarowanej margaryną formy na babkę i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Cukier puder wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i powstałym lukrem polej lekko przestudzoną babkę.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE