Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 450 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 3 sztuki żółtka
- 1 sztuka jajko
- 125 ml mleka
- 125 g cukru
- 80 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka kropel aromatu migdałowego
- kasza manna
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozpuść 70 g masła. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut.
- Do utartych żółtek dodaj mąkę, jajko, rozczyn z drożdży, rozpuszczone masło, aromat i rodzynki. Mieszaj, wtłaczając jak najwięcej powietrza do ciasta. Gdy powstanie gładka masa, odstaw ciasto na 90 minut, by wyrosło.
- Formę wysmaruj 10 g masła i posyp kaszą manną. Przełóż do blachy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C i piecz w nim babkę przez 30 minut. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
- Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polej ciasto.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka