Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2019 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Babka drożdżowa


31.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 450 g  mąki
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 sztuka jajko
  • 125 ml  mleka
  • 125 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1/2 szklanki  rodzynek
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • kasza manna
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Rozpuść 70 g masła. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut.
  2. Do utartych żółtek dodaj mąkę, jajko, rozczyn z drożdży, rozpuszczone masło, aromat i rodzynki. Mieszaj, wtłaczając jak najwięcej powietrza do ciasta. Gdy powstanie gładka masa, odstaw ciasto na 90 minut, by wyrosło.
  3. Formę wysmaruj 10 g masła i posyp kaszą manną. Przełóż do blachy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C i piecz w nim babkę przez 30 minut. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
  5. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polej ciasto.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE