Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Babka marmurkowa


28.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 osób


Składniki

  • 10 dag  gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki  miękkiego masła
  • 10 dag  cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  śmietany 22%
  • 1/2 sztuki torebki budyniu waniliowego
  • 1/2 sztuki torebki proszku do pieczenia
  • 1 sztuka torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka  ciemnego kakao
  • 1 szczypta  soli
  • mąka i tłuszcz do foremki
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada całkowicie się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  2. Masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, cukier i culier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Połącz z jajkami. Mąkę (1 i 1/2 szklanki) przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę oraz proszek budyniowy. Dobrze wymieszaj.
  3. Ciasto rozdziel na dwie równe porcje. Do jednej dodaj stopioną i wystudzoną czekoladę oraz łyżkę kakao (wcześniej możesz je przesiać, aby nie było grudek), a do drugiej pozostałą łyżkę mąki.
  4. Foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz 60 minut. Wyjmij, wystudź. Oblej stopioną polewą czekoladową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE