Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 0.2 l mleka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 4 sztuki jajka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 75 g orzechów włoskich
- 300 g owoców kandyzowanych pokrojonych na kawałki
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 sztuka żółtko
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść w podgrzanym mleku i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Orzechy posiekaj.
- Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajka oraz zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Wyrabiaj 5 minut, potem dodaj stopione masło, bakalie, skórkę cytrynową i 2/3 owoców kandyzowanych.
- Wyrób ciasto dłońmi (ma być lepkie). Uformuj kulę i odłóż w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Ułóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w środku otwór i uformuj wieniec. Posmaruj rokłóconym żółtkiem, udekoruj resztą kandyzowanych owoców i posyp cukrem pudrem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka