Dzisiaj jest: Środa, 24.10.2018 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Bolo rei


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  cukru
  • 40 g  świeżych drożdży
  • 0.2 l  mleka
  • 1/2 kostki  miękkiego masła
  • 4 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki  rodzynek
  • 1/4 szklanki  płatków migdałowych
  • 100 g  rodzynek sułtańskich
  • 75 g  orzechów włoskich
  • 300 g  owoców kandyzowanych pokrojonych na kawałki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 sztuka żółtko
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w podgrzanym mleku i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Orzechy posiekaj.
  2. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj jajka oraz zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Wyrabiaj 5 minut, potem dodaj stopione masło, bakalie, skórkę cytrynową i 2/3 owoców kandyzowanych.
  3. Wyrób ciasto dłońmi (ma być lepkie). Uformuj kulę i odłóż w ciepłe miejsce na 60 minut.
  4. Ułóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w środku otwór i uformuj wieniec. Posmaruj rokłóconym żółtkiem, udekoruj resztą kandyzowanych owoców i posyp cukrem pudrem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE