Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 150 g orzechów laskowych
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g migdałów
- 150 g suszonych fig
- 150 g suszonych moreli
- 150 g suszonych śliwek
- 120 g mąki
- 1 szczypta zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżka startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g + 2 łyżeczki cukru pudru
- 10 łyżek miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy i migdały oraz grubo pokrojone suszone owoce. Dodaj mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową, goździki, kolendrę oraz cynamon i odstaw.
- Do garnka wsyp cukier i dodaj miód. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu, aż do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, wlej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, ciężka masa.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką przełóż do niej masę. Wygładź powierzchnię ciasta zwilżoną w wodzie dłonią.
- Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na całą noc, by wystygło. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj pokrojone na cienkie kawałki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka