Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bożonarodzeniowe panforte


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 150 g  orzechów laskowych
  • 150 g  orzechów włoskich
  • 150 g  migdałów
  • 150 g  suszonych fig
  • 150 g  suszonych moreli
  • 150 g  suszonych śliwek
  • 120 g  mąki
  • 1 szczypta  zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka  startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki  zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki  zmielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 150 g  + 2 łyżeczki cukru pudru
  • 10 łyżek  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy i migdały oraz grubo pokrojone suszone owoce. Dodaj mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową, goździki, kolendrę oraz cynamon i odstaw.
  2. Do garnka wsyp cukier i dodaj miód. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu, aż do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, wlej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, ciężka masa.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką przełóż do niej masę. Wygładź powierzchnię ciasta zwilżoną w wodzie dłonią.
  4. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na całą noc, by wystygło. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj pokrojone na cienkie kawałki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE