Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Bożonarodzeniowe panforte


19.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 150 g  orzechów laskowych
  • 150 g  orzechów włoskich
  • 150 g  migdałów
  • 150 g  suszonych fig
  • 150 g  suszonych moreli
  • 150 g  suszonych śliwek
  • 120 g  mąki
  • 1 szczypta  zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka  startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki  zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki  zmielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 150 g  + 2 łyżeczki cukru pudru
  • 10 łyżek  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy i migdały oraz grubo pokrojone suszone owoce. Dodaj mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową, goździki, kolendrę oraz cynamon i odstaw.
  2. Do garnka wsyp cukier i dodaj miód. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu, aż do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, wlej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, ciężka masa.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką przełóż do niej masę. Wygładź powierzchnię ciasta zwilżoną w wodzie dłonią.
  4. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na całą noc, by wystygło. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj pokrojone na cienkie kawałki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE