Dzisiaj jest: Niedziela, 20.05.2018 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Brioszka – francuskie ciasto śniadaniowe


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30-40 dag  mąki
  • 1 dag  drożdży
  • 3 sztuki jajka
  • 1/2 kostki  masła
  • 1 łyżeczka  soli
  • 4 dag  cukru
  • 40 ml  mleka

Sposób przyrządzania:

    Rozpuść drożdże w mleku, dodaj odrobinę mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Dodaj 1 ubite jajko, potem mleko z drożdżami. Zagniataj, dodając pozostałe ubite jajka. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojone masło. Zagniataj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od stolnicy. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Ciasto powinno podwoić objętość. Spłaszcz je rękami, złóż na połowę. Ciasto włóż do foremki, przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na noc w chłodne miejsce. Nazajutrz pozwól, aby podrosło jeszcze godzinę w ciepłym miejscu. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryj folią aluminiową. Brioszka jest gotowa, jeśli włożony w nią patyczek jest suchy po wyjęciu.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE