Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk brzoskwiń
- 1 l wody
- 1 sztuka torebka herbaty earl grey
- 3/4 szklanki cukru
- 1 sztuka cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 sztuki goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w ósemki.
- W gorącej wodzie zaparz herbatę. Wyjmij torebkę, wsyp cukier i cukier waniliowy. Zagotuj, aż powstanie syrop. Dodaj sok z cytryny i 2 goździki.
- Do syropu włóż brzoskwinie i podgotuj przez 5 minut. Wyjmij goździki.
- Brzoskwinie podawaj razem z syropem na zimno.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia