Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Brzoskwiniowe wiatraczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 15 dag  chudego twarożku
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 6 łyżek  mleka
  • 6 łyżek  oleju
  • 6 dag  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  śmietany kremówki
  • 1 szczypta  soli
  • otarta skórka z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Twarożek utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytryny i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do twarożku i zagnieść ciasto.
  2. Brzoskwinie odsączyć na cedzaku. Żółtko oddzielić od białka, rozmieszać je ze śmietaną.
  3. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienko wcześniej przygotowane ciasto. Wyciąć 4 kwadraty o wymiarach 12x12 cm i 4 koła o średnicy 14 cm. Pozostałe ciasto zagnieść i ponownie rozwałkować. Wyciąć kolejne ciasteczka, aż do skończenia się ciasta.
  4. Połówki brzoskwiń ułożyć na środku wyciętych ciasteczek. Kwadraty naciąć od rogu ku środkowi, zawinąć co drugi bok do wewnątrz, posmarować białkiem i skleić. W kołach zrobić 5 nacięć w równych odstępach. Każdy bok zawinąć, posmarować białkiem i skleić.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i posmarować żółtkiem ze śmietaną.
  6. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać w nim ciasteczka przez 12-15 minut.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE