Dzisiaj jest: Wtorek, 23.01.2018 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Brzoskwiniowe wiatraczki


10.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 15 dag  chudego twarożku
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 6 łyżek  mleka
  • 6 łyżek  oleju
  • 6 dag  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  śmietany kremówki
  • 1 szczypta  soli
  • otarta skórka z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Twarożek utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytryny i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do twarożku i zagnieść ciasto.
  2. Brzoskwinie odsączyć na cedzaku. Żółtko oddzielić od białka, rozmieszać je ze śmietaną.
  3. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienko wcześniej przygotowane ciasto. Wyciąć 4 kwadraty o wymiarach 12x12 cm i 4 koła o średnicy 14 cm. Pozostałe ciasto zagnieść i ponownie rozwałkować. Wyciąć kolejne ciasteczka, aż do skończenia się ciasta.
  4. Połówki brzoskwiń ułożyć na środku wyciętych ciasteczek. Kwadraty naciąć od rogu ku środkowi, zawinąć co drugi bok do wewnątrz, posmarować białkiem i skleić. W kołach zrobić 5 nacięć w równych odstępach. Każdy bok zawinąć, posmarować białkiem i skleić.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i posmarować żółtkiem ze śmietaną.
  6. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać w nim ciasteczka przez 12-15 minut.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE