Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Brzoskwiniowe wiatraczki


10.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 15 dag  chudego twarożku
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 6 łyżek  mleka
  • 6 łyżek  oleju
  • 6 dag  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  śmietany kremówki
  • 1 szczypta  soli
  • otarta skórka z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Twarożek utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytryny i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do twarożku i zagnieść ciasto.
  2. Brzoskwinie odsączyć na cedzaku. Żółtko oddzielić od białka, rozmieszać je ze śmietaną.
  3. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienko wcześniej przygotowane ciasto. Wyciąć 4 kwadraty o wymiarach 12x12 cm i 4 koła o średnicy 14 cm. Pozostałe ciasto zagnieść i ponownie rozwałkować. Wyciąć kolejne ciasteczka, aż do skończenia się ciasta.
  4. Połówki brzoskwiń ułożyć na środku wyciętych ciasteczek. Kwadraty naciąć od rogu ku środkowi, zawinąć co drugi bok do wewnątrz, posmarować białkiem i skleić. W kołach zrobić 5 nacięć w równych odstępach. Każdy bok zawinąć, posmarować białkiem i skleić.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i posmarować żółtkiem ze śmietaną.
  6. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać w nim ciasteczka przez 12-15 minut.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE