Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Buche de noel


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 100 g  cukru
  • 75 g  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao w proszku
    Masa
  • 150 g  czekolady deserowej
  • 2 sztuki żółtka
  • 150 ml  mleka
  • 125 g  masła
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 2 sztuki łyzki rumu (dowolnie)
    Do przybrania
  • nieci białego lukru
  • cukier puder (do posypania)
  • gałązki ostrokrzewu lub bożonarodzeniowa dekoracja do ciast

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 30 na 23 cm i wyłozyć pergaminem. Ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Do miski przesiać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w pikarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 12 minut, aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć na arkusz pergaminu oprószony cukrem pudrem. Zdjąć pergamin, na którym piekł się placek i wyrównać brzegi. Zrobić 1 cm nacięcie do połowy placka prostopadle do krótszego boku. Zaczynając od tej strony, zwinąć placek, pomagając sobie papierem. Wystudzić na metalowej kratce.
  2. Przygotować masę: połamać czekoladę i roztopić w misce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą (do czekolady można dodać szczyptę soli - jej smak będzie intensywniejszy). Wbić żółtka i ucierać, dolewając mleko. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryć zwilżonym pergaminem i schłodzić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dolać rum i masę czekoladową, wymieszać. Rozwinąć placek, rozsmarować na nim jedną trzecią masy i zawinąć. Wyłozyć na talerz. Posmarować resztą masy, widelcem zrobić rowki, żeby ciasto wyglądało jak kawałek drewna. Zostawić, aby stężało. Woreczkiem do dekoracji (rękaw cukierniczy) wycisnąć lukier na bokach, tworząc słoje. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE