Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Buche de noel


10.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 100 g  cukru
  • 75 g  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao w proszku
    Masa
  • 150 g  czekolady deserowej
  • 2 sztuki żółtka
  • 150 ml  mleka
  • 125 g  masła
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 2 sztuki łyzki rumu (dowolnie)
    Do przybrania
  • nieci białego lukru
  • cukier puder (do posypania)
  • gałązki ostrokrzewu lub bożonarodzeniowa dekoracja do ciast

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 30 na 23 cm i wyłozyć pergaminem. Ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Do miski przesiać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w pikarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 12 minut, aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć na arkusz pergaminu oprószony cukrem pudrem. Zdjąć pergamin, na którym piekł się placek i wyrównać brzegi. Zrobić 1 cm nacięcie do połowy placka prostopadle do krótszego boku. Zaczynając od tej strony, zwinąć placek, pomagając sobie papierem. Wystudzić na metalowej kratce.
  2. Przygotować masę: połamać czekoladę i roztopić w misce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą (do czekolady można dodać szczyptę soli - jej smak będzie intensywniejszy). Wbić żółtka i ucierać, dolewając mleko. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryć zwilżonym pergaminem i schłodzić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dolać rum i masę czekoladową, wymieszać. Rozwinąć placek, rozsmarować na nim jedną trzecią masy i zawinąć. Wyłozyć na talerz. Posmarować resztą masy, widelcem zrobić rowki, żeby ciasto wyglądało jak kawałek drewna. Zostawić, aby stężało. Woreczkiem do dekoracji (rękaw cukierniczy) wycisnąć lukier na bokach, tworząc słoje. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE