Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Buche de noel


10.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki jajka
  • 100 g  cukru
  • 75 g  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao w proszku
    Masa
  • 150 g  czekolady deserowej
  • 2 sztuki żółtka
  • 150 ml  mleka
  • 125 g  masła
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 2 sztuki łyzki rumu (dowolnie)
    Do przybrania
  • nieci białego lukru
  • cukier puder (do posypania)
  • gałązki ostrokrzewu lub bożonarodzeniowa dekoracja do ciast

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 30 na 23 cm i wyłozyć pergaminem. Ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Do miski przesiać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec w pikarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 12 minut, aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć na arkusz pergaminu oprószony cukrem pudrem. Zdjąć pergamin, na którym piekł się placek i wyrównać brzegi. Zrobić 1 cm nacięcie do połowy placka prostopadle do krótszego boku. Zaczynając od tej strony, zwinąć placek, pomagając sobie papierem. Wystudzić na metalowej kratce.
  2. Przygotować masę: połamać czekoladę i roztopić w misce umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą (do czekolady można dodać szczyptę soli - jej smak będzie intensywniejszy). Wbić żółtka i ucierać, dolewając mleko. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryć zwilżonym pergaminem i schłodzić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dolać rum i masę czekoladową, wymieszać. Rozwinąć placek, rozsmarować na nim jedną trzecią masy i zawinąć. Wyłozyć na talerz. Posmarować resztą masy, widelcem zrobić rowki, żeby ciasto wyglądało jak kawałek drewna. Zostawić, aby stężało. Woreczkiem do dekoracji (rękaw cukierniczy) wycisnąć lukier na bokach, tworząc słoje. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE