Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Bułeczki z czekoladą


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 9 osób


Składniki

  • 225 g  przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 5 łyżek  masła
  • 1 łyżka  cukru
  • 50 g  groszków z czekolady deserowej
  • około 150 ml mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Wsypać do miski mąkę. Pokroić masło na kawałki, dodać do mąki i wetrzeć palcami, aż masa będzie przypominała zacierki.
  2. Dodać cukier i groszki z czekolady, wymieszać.
  3. Wlać tyle mleka, aby wyrobić miękkie ciasto.
  4. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 10 na 15 cm i grubości około 2,5 cm. Pokroić ciasto na 9 kawałków.
  5. Położyć bułeczki na blasze, pozostawiając między nimi dużo miejsca.
  6. Posmarować odrobiną mleka i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. Cprzez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste. Podawać jeszcze ciepłe.
  7. PROPOZYCJA: Do ciasta mozna dosypać groszki z czekolady deserowej, białej lub mlecznej, albo mieszankę tych trzech rodzajów. Bułeczki można wycinać foremką o średnicy 5 cm.
  8. RADA: Najsmaczniejsze są świeżo upieczone bułeczki, podawane na ciepło. Można je przekroić i posmarować gotową masą czekoladowo-orzechową albo nałozyć łyzkę bitej śmietany.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE