Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bułeczki z kremem migdałowym


22.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 100 g  cukru
  • 170 ml  mleka
  • 70 g  masła
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 szczypta  soli
  • 1 opakowanie  mrożonych wiśni
    Krem migdałowy
  • 4 sztuki żółtka
  • 60 g  cukru
  • 50 g  mąki
  • 500 ml  mleka 3,2 %
  • 50 g  drobno zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki  esencji migdałowej
    Lukier
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 5 łyżek  wody
  • 1 łyżeczka  esencji migdałowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, wkrusz drożdże, wbij żółtka i dodaj mleko z masłem. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
  2. Wiśnie rozmroź i odcedź z soku z wodą.
  3. Krem migdałowy: Żółtka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Mleko zagotuj. Dolewaj je do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż krem będzie gładki. Przelej go do garnka i mieszając rózgą , podgrzewaj aż zgęstnieje. Zagotuj, ale uważaj by się nie przypalił. Zdejmij z ognia. Dodaj migdały i esencję migdałową, wymieszaj i ostudź.
  4. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj i podziel na małe kwadraty. Na środku każdego połóż po łyżce kremu i 4 wisienki. Rogi ciasta zawiń do środka i sklej.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim bułeczki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Z cukru pudru, wody i esencji migdałowej zrób lukier i posmaruj nim ciastka.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE