Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Bułeczki z kremem migdałowym


22.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 100 g  cukru
  • 170 ml  mleka
  • 70 g  masła
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 szczypta  soli
  • 1 opakowanie  mrożonych wiśni
    Krem migdałowy
  • 4 sztuki żółtka
  • 60 g  cukru
  • 50 g  mąki
  • 500 ml  mleka 3,2 %
  • 50 g  drobno zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki  esencji migdałowej
    Lukier
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 5 łyżek  wody
  • 1 łyżeczka  esencji migdałowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, wkrusz drożdże, wbij żółtka i dodaj mleko z masłem. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
  2. Wiśnie rozmroź i odcedź z soku z wodą.
  3. Krem migdałowy: Żółtka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Mleko zagotuj. Dolewaj je do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż krem będzie gładki. Przelej go do garnka i mieszając rózgą , podgrzewaj aż zgęstnieje. Zagotuj, ale uważaj by się nie przypalił. Zdejmij z ognia. Dodaj migdały i esencję migdałową, wymieszaj i ostudź.
  4. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj i podziel na małe kwadraty. Na środku każdego połóż po łyżce kremu i 4 wisienki. Rogi ciasta zawiń do środka i sklej.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim bułeczki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Z cukru pudru, wody i esencji migdałowej zrób lukier i posmaruj nim ciastka.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE