Dzisiaj jest: Czwartek, 14.12.2017 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Bułeczki z kremem migdałowym


22.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 100 g  cukru
  • 170 ml  mleka
  • 70 g  masła
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 szczypta  soli
  • 1 opakowanie  mrożonych wiśni
    Krem migdałowy
  • 4 sztuki żółtka
  • 60 g  cukru
  • 50 g  mąki
  • 500 ml  mleka 3,2 %
  • 50 g  drobno zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki  esencji migdałowej
    Lukier
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 5 łyżek  wody
  • 1 łyżeczka  esencji migdałowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, wkrusz drożdże, wbij żółtka i dodaj mleko z masłem. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.
  2. Wiśnie rozmroź i odcedź z soku z wodą.
  3. Krem migdałowy: Żółtka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Mleko zagotuj. Dolewaj je do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż krem będzie gładki. Przelej go do garnka i mieszając rózgą , podgrzewaj aż zgęstnieje. Zagotuj, ale uważaj by się nie przypalił. Zdejmij z ognia. Dodaj migdały i esencję migdałową, wymieszaj i ostudź.
  4. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj i podziel na małe kwadraty. Na środku każdego połóż po łyżce kremu i 4 wisienki. Rogi ciasta zawiń do środka i sklej.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim bułeczki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Z cukru pudru, wody i esencji migdałowej zrób lukier i posmaruj nim ciastka.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE