Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Cantucci


10.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  masła
  • kilka kropel aromatu cytrynowego, bądź pomarańczowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g  migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Migdały zalej wrzącą wodą i przykryj. Przygotuj ciato. Do miski wsyp 250 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i całe opakowanie cukru wanilinowego. Dodaj również dwie łyżki masła, dwa jajka, aromat, skórkę oraz przecedzone i obrane ze skórki migdały. Dokładnie zagnieć ciasto. Gdy masa będzie gotowa, wstaw ją do lodówki na pół godziny
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je i uformuj na wałki o średnicy 4 cm. Gotowe wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut
  3. Gdy wałki ciasta ostygną pokrój je na kawałki szerkości 1.5 centymetra. Ciasto jednak nie jest jeszcze gotowe do jedzenia. Wstaw je ponownie na 15 minut do piekarniku rozgrzanego do 200 stopni
  4. Gotowe ciasteczka we Włoszech są najlepszym dodatkiem do kawy. Ciastka można maczać w gorącym naparze
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Leela

Posty : 0

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE