Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Charlotte russe – torcik owocowy


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 20 dag  mieszanki owoców jagodowych (mogą być mrożone)
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 opakowanie  (2 dag) lub 4 listki żelatyny
  • 18-20 sztuk podłużnych biszkoptów szampańskich
    Masa
  • 425 ml  mleka
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 6 sztuk żółtek
  • 10 dag  cukru
  • 600 ml  śmietanki 36%
  • 3 łyżki  likieru cointreau

Sposób przyrządzania:

    Owoce rozmroź i przetrzyj przez gęste sito. Otrzymasz 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełnij wodą). Obierz skórkę z połowy pomarańczy, posiekaj. Owoc przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Do miseczki wlej 1 łyżkę soku z pomarańczy, dodaj 1 łyżeczkę żelatyny, wstaw miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do soku z owoców, wymieszaj i wlej galaretkę do formy do sufletów. Odstaw do lodówki na godzinę. Żółtka ubij z cukrem. Do mleka dodaj wanilię i skórkę pomarańczową, gotuj 2 minuty. Gorące mleko dodawaj stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Resztę soku z pomarańczy wlej do miski, dodaj pozostałą żelatynę i rozpuść. Ostudź, dodaj likier i ubij z masą jajeczną. Odstaw na godzinę, aż zacznie tężeć. Brzegi formy z zastygniętą galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą, przełóż do formy. Wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu biszkopty. Przykryj folią i odstaw na 4 godziny do lodówki. Wyjmij babę z formy, tak aby galaretka owocowa była na wierzchu. Udekoruj pozostałą bitą śmietaną.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE