Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chrupiące ciasteczka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 85 g  masła
  • 7 łyżek  cukru kryształu
  • 1 sztuka jajko
  • 30 g  otrąb
  • 100 g  mąki z pełnego przemiału
  • 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g  mąki pszennej
  • 120 g  czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i rozetrzeć. Przesiać otręby, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki. Wyrobić ciasto rękami.
  2. Nabierać ciasto łyżeczką i utoczyć z niego kulki w palcach. Kulki układać na blasze, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
  3. Rozpłaszczyć ciasteczka widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 15-20 minut, aż będą złociste. Pozostawić do wystygnięcia na blasze, następnie przełożyć na metalową kratę, aby całkowicie ostygły.
  4. Roztopić czekoladę, zanurzać w niej kolejne ciasteczka, aby pokryć je czekoladą od spodu i wokół krawędzi. Nadmiar czekolady powinien spłynąć do miski.
  5. Ciasteczka ułożyć na pergaminie stroną pokrytą czekoladą do góry. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
  6. RADA: Ciasteczka można zamrażać (zanim zostaną ozdobione czekoladą) i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Przed podaniem rozmrozić i zanurzyć w czekoladzie.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE