Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 85 g masła
- 7 łyżek cukru kryształu
- 1 sztuka jajko
- 30 g otrąb
- 100 g mąki z pełnego przemiału
- 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mąki pszennej
- 120 g czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i rozetrzeć. Przesiać otręby, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki. Wyrobić ciasto rękami.
- Nabierać ciasto łyżeczką i utoczyć z niego kulki w palcach. Kulki układać na blasze, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
- Rozpłaszczyć ciasteczka widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 15-20 minut, aż będą złociste. Pozostawić do wystygnięcia na blasze, następnie przełożyć na metalową kratę, aby całkowicie ostygły.
- Roztopić czekoladę, zanurzać w niej kolejne ciasteczka, aby pokryć je czekoladą od spodu i wokół krawędzi. Nadmiar czekolady powinien spłynąć do miski.
- Ciasteczka ułożyć na pergaminie stroną pokrytą czekoladą do góry. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
- RADA: Ciasteczka można zamrażać (zanim zostaną ozdobione czekoladą) i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Przed podaniem rozmrozić i zanurzyć w czekoladzie.
Źródło przepisu: Książka kucharska