Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Ciasteczka karmelowe


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  miękkiej margaryny
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 125 g  mąki pszennej
  • 40 g  prasowanych płatków owsianych
    Masa karmelowa
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  brązowego cukru
  • 200 ml  skondesowanego mleka z puszki
    Lukier
  • 100 g  czekolady deserowej
  • 25 g  białej czekolady (dowolnie)

Sposób przyrządzania:

  1. W misce utrzeć margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę. Dosypać mąkę i płatki owsiane, dalej ucierać. W razie potrzeby można sobie pomagać palcami.
  2. Przełożyć ciasto do płytkiej, kwadratowej formy do pieczenia o boku długości 20 cm i docisnąć mocno palcami.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie złociste i dość twarde. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  4. Składniki masy podgrzewać w rondlu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotując na bardzo małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i nadal mieszać prze 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje.
  5. Wylać masę do formy na upieczony spód, wygładzić łopatką i pozostawić, aż stężeje.
  6. Roztopić czekoladę deserową i rozsmarować na masie karmelowej. Jeśli do przybrania wykorzystuje się białą czekoladę, należy ją roztopić i woreczkiem do dekorowania wyrysować linie. Następnie wykałaczką porozciągać białą czekoladę, tworząc wzory. Pozostawić czekoladę, aby stężała. Pokroić na kawałki i podawać.
  7. RADA: Formę do pieczenia można wyłożyć pergaminem, wówczas całe ciasto wyjmujemy z formy przed pokrojeniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE