Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasteczka karmelowe


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  miękkiej margaryny
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 125 g  mąki pszennej
  • 40 g  prasowanych płatków owsianych
    Masa karmelowa
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  brązowego cukru
  • 200 ml  skondesowanego mleka z puszki
    Lukier
  • 100 g  czekolady deserowej
  • 25 g  białej czekolady (dowolnie)

Sposób przyrządzania:

  1. W misce utrzeć margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę. Dosypać mąkę i płatki owsiane, dalej ucierać. W razie potrzeby można sobie pomagać palcami.
  2. Przełożyć ciasto do płytkiej, kwadratowej formy do pieczenia o boku długości 20 cm i docisnąć mocno palcami.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie złociste i dość twarde. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  4. Składniki masy podgrzewać w rondlu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotując na bardzo małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i nadal mieszać prze 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje.
  5. Wylać masę do formy na upieczony spód, wygładzić łopatką i pozostawić, aż stężeje.
  6. Roztopić czekoladę deserową i rozsmarować na masie karmelowej. Jeśli do przybrania wykorzystuje się białą czekoladę, należy ją roztopić i woreczkiem do dekorowania wyrysować linie. Następnie wykałaczką porozciągać białą czekoladę, tworząc wzory. Pozostawić czekoladę, aby stężała. Pokroić na kawałki i podawać.
  7. RADA: Formę do pieczenia można wyłożyć pergaminem, wówczas całe ciasto wyjmujemy z formy przed pokrojeniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE